Спеціальні потреби

"Залізний купол" та "Стріла". Що включає протиповітряна оборона Ізраїлю


Ізраїльський "Залізний купол" збиває ракети поблизу міста Ашкелон в Ізраїлі, піл час атаки Ірану 1 жовтня 2024 року
Ізраїльський "Залізний купол" збиває ракети поблизу міста Ашкелон в Ізраїлі, піл час атаки Ірану 1 жовтня 2024 року

Ізраїль активізував систему протиповітряної оборони у вівторок, щоб відбити атаку балістичними ракетами, яку Іран провів у відповідь на кампанію Ізраїлю проти союзників Тегерана "Хезболли" в Лівані.

Ізраїль має багаторівневу систему протиповітряної оборони, роботу якої він відточував після обстрілів з боку Іраку під час війни в Перській затоці 1991 року.

"СТРІЛА"

Дальні перехоплювачі "Стріла-2" і "Стріла-3", розроблені Ізраїлем з урахуванням іранської ракетної загрози, призначені для боротьби з загрозами як в атмосфері, так і за її межами, відповідно.

Він працює на висоті, що дозволяє безпечно розбити будь-які нетрадиційні боєголовки.

Державна компанія Israel Aerospace Industries є головним підрядником проєкту, а Boeing бере участь у виробництві перехоплювачів.

31 жовтня ізраїльські військові заявили, що застосували систему протиповітряної оборони "Стріла" вперше після початку війни з ХАМАСом 7 жовтня для перехоплення ракети класу "земля-земля", випущеної з району Червоного моря в напрямку його території.

У вересні минулого року Німеччина підписала з Ізраїлем лист про намір придбати систему "Стріла-3" майже за 4 мільярди євро.

"ПРАЩА ДАВИДА"

Система "Праща Давида" середньої дальності призначена для збивання балістичних ракет, випущених на відстань від 100 до 200 км (від 62 до 124 миль).

Розроблений і виготовлений спільно ізраїльською державною компанією Rafael Advanced Defense Systems і американською RTX Corp, раніше відомою як Raytheon, "Праща Давида" також призначена для перехоплення літаків, безпілотників і крилатих ракет.

"ЗАЛІЗНИЙ КУПОЛ"

Систему протиповітряної оборони малої дальності "Залізний купол" створили для перехоплення ракет, які випускає палестинський ісламістський рух ХАМАС у Газі.

Розроблений компанією Rafael Advanced Defense Systems за підтримки США, він почав діяти в 2011 році.

Кожна одиниця, яку пересуває вантажівка, запускає ракети з радіолокаційним наведенням, щоб відбити загрози малої дальності, такі як ракети, міномети та безпілотники в повітрі.

Rafael повідомляє, що поставив дві батареї "Залізний купол" армії США в 2020 році. Україна також хоче отримати таку установку для стримування Росії, але Ізраїль поки надає Києву лише гуманітарну підтримку та засоби цивільного захисту.

Морська версія "Залізного купола" для захисту кораблів і засобів морського базування була розгорнута в 2017 році.

Система визначає, чи прямує ракета до населеного пункту; якщо ні, то ракету ігнорують і дозволяють їй безпечно впасти.

Спочатку вважалось, що "Залізний купол" забезпечує захист міста від ракет із радіусом дії від 4 до 70 км, але експерти кажуть, що згодом це було розширено.

ЛАЗЕРНА СИСТЕМА

Ізраїльські системи перехоплення коштують від десятків тисяч до мільйонів доларів, щоб збити вхідні загрози.

Ізраїль розробляє лазерну систему для нейтралізації ворожих ракет і безпілотників за орієнтовною ціною всього 2 долари за перехоплення.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG