Спеціальні потреби

“Це справді щастя”. Правозахисниця з Криму про звільнення Леніє Умєрової


Фото: Леніє Умерова. Reuters/Telegram/Володимир Зеленський
Фото: Леніє Умерова. Reuters/Telegram/Володимир Зеленський

13 вересня в рамках нового обміну з РФ в Україну повернулось 49 цивільних і військових. Серед звільнених - захисники та захисниці "Азовсталі", військовий медик Віктор Івчук та Леніє Умєрова, яку російська окупаційна влада взяла в заручники, коли вона приїхала в Крим піклуватися про хворого батька.

Одразу після обміну Голос Америки говорив про звільнення Умєрової із правозахисницею та дружиною політв’язня Муміне Салієвою. Салієва живе в Криму і вже кілька років займається правозахисною діяльністю. Її чоловіка політв'язня Сейрана Салієва російська влада засудила на 15 років ув'язнення.

Звичайно ж, знати що невинна людина, дівчина, яка зазнала репресій – тепер на свободі, це справді щастя
Муміне Салієва, Правозахисниця та дружина політв’язня

“Сьогодні для всіх нас дуже радісний день. На фоні арештів, обшуків і судів, стану в’язниць, в яких знаходяться сотні політв’язнів, цінуєш такі радісні хвилини ще більше. Ця радість пов’язана зі звільнення кримсько-татарського політв'язня Леніє Умерової. Звичайно ж, знати, що невинна людина, дівчина, яка зазнала репресій, тепер на свободі, це справді щастя”, – розповідає Салієва.

Салієва розказала Голосу Америки, що в момент, коли вона дізналась про затримання Умерової, “яка їхала в Крим, у рідний край, де її важко хворий з онкологією батько потребував допомоги”, вона почала моніторити всю інформацію, пов’язану зі справою Умерової, познайомилась з її родичами та листувалась із самою Леніє.

“У спілкуванні з ними [рідними Леніє Умєрової, – ГА] у мене вимальовувався портрет Леніє як шляхетної, мужньої, тендітної, але водночас хороброї дівчини”, – ділиться Салієва.

Голос Америки раніше розповідав про Умєрову, коли вона перебувала сім місяців у в’язниці і їй загрожувало 20 років ув’язнення начебто за шпигунство.

Салієва наголошує, що всі політв’язні мають повернутись додому, “вони – невинні люди, які терплять нелюдські страждання в нелюдських умовах”.

“Дуже хочеться вірити, що незабаром на волі буде медсестра-правозахисниця і журналістка Ірина Данилович, її стан здоров’я достатньо критичний і нещодавно загинув її батько Броніслав Данилович, який так і не дочекався своєї доньки. Хочеться вірити, що незабаром будуть на волі Амет Сулейманов, Тофік Абдулгазієв, чий стан неспіврозмірний із перебуванням у неволі. Хочеться вірити, що наші люди похилого віку, такі як Сервет Газієв, Езамат Еюпов, кожен політв’язень, кожен з них має бути на свободі”, – сподівається Салієва.

Вона сама вже декілька років допомагає родинам інших політв’язнів. Її чоловіка, засудженого кримського татарина Сейрана Салієва — філолога турецької та кримськотатарської мови, російський суд засудив до 15 років позбавлення волі.

Вони – невинні люди, які терплять нелюдські страждання в нелюдських умовах
Муміне Салієва, Правозахисниця та дружина політв’язня

Обмін 13 вересня – другий обмін з початку операції України у Курській області РФ на початку серпня. “49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

До України повернулись строковики, деякі з яких потрапили в полон ще під час перших місяців повномасштабного вторгнення. Серед обміняних – 23 жінки. “Це найбільша кількість жінок, яких обмінювали за останній час”, – повідомила благодійна організація “Марш Жінок”, яка офіційно співпрацює з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими.

Поки що невідомо, скільки саме людей повернулось в рамках нового обміну до Росії – російська влада не коментувала з приводу цієї інформації. Востаннє Росія та Україна обмінялися полоненими наприкінці серпня 2024 року – за формулою “115 на 115”. В Росії наголошують, що під час обміну 13 вересня вони повернули військових, які потрапили в полон у Курській області.

Дивіться також: "Росіяни кажуть, що ні нас, ні наших дітей не має існувати", - звільнений з полону Володимир Галкін

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG