Спеціальні потреби

Гелікоптер іранського президента зазнав аварії. Триває місія порятунку


Президента Ірану Ебрагіма Раїсі, чий гелікоптер за повідомленнями потрапив в аварію, вважають ймовірним наступним верховним лідером країни на тлі його жорсткої політики щодо правил моралі та кривавих придушень протестів.
Президента Ірану Ебрагіма Раїсі, чий гелікоптер за повідомленнями потрапив в аварію, вважають ймовірним наступним верховним лідером країни на тлі його жорсткої політики щодо правил моралі та кривавих придушень протестів.

Гелікоптер з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі, міністром закордонних справ країни та іншими посадовцями, за повідомленнями, зазнав аварії в гірських північно-західних районах Ірану в неділю.

Влада Ірану розпочала масштабну рятувальну операцію в лісі, де видимість обмежена через туман, і закликала громадськість молитися.

Посадовець країни сказав Reuters, що життя Раїсі та міністра закордонних справ Хоссейна Амірабдоллахіана "під загрозою після аварії гелікоптера", яка сталася, коли він повертався з кордону з Азербайджаном на північному заході Ірану.

"Ми все ще сподіваємось, але інформація, що надходить з місця катастрофи, викликає занепокоєння", — сказав посадовець на умовах анонімності.

Іранські державні ЗМІ заявили, що причиною катастрофи стала погана погода, яка ускладнила і рятувальні роботи. Начальник штабу армії Ірану наказав задіяти всі ресурси армії та елітної Революційної гвардії в пошуково-рятувальній операції.

"Потемнішало і почався дощ, але пошуки тривають. Рятувальні групи дісталися цього району... однак дощ утворив бруд, що ускладнило пошуки", - сказав місцевий репортер державного телебачення.

Раніше державне телебачення припинило звичайні програми і натомість транслювало молитви за Раїсі по всій країні, а в кутку екрана — велась пряма трансляція рятувальної місії, де рятувальники йшли пішки в гірській місцевості в сильний туман.

Очікується, що рятувальні групи прибудуть до ймовірного місця аварії ввечері в неділю.

ЖОРСТКИЙ ПРАВИТЕЛЬ ВВАЖАЄТЬСЯ НАСТУПНИКОМ ХАМЕНЕЇ

Аварія сталася в період зростання неспокою в Ірані через низку політичних, соціальних та економічних криз. Релігійні правителі Ірану стикаються з міжнародним тиском через ядерну програму Тегерана та його поглиблення військових зв’язків з Росією під час війни в Україні.

Після того, як союзник Ірану ХАМАС напав на Ізраїль 7 жовтня, спровокувавши наступ Ізраїлю на Смугу Гази, на Близькому Сході спалахнули протести за участю прихильників Ірану.

63-річний Раїсі був обраний президентом у 2021 році, і з моменту вступу на посаду наказав посилити закони поведінки, керував кривавим придушенням антиурядових протестів і займав жорстку позицію на ядерних переговорах зі світовими державами.

У подвійній політичній системі Ірану, розколотій між релігійними лідерами і урядом, 85-річний наставник Раїсі, аятола Алі Хаменеї, верховний лідер з 1989 року, має останнє слово щодо всіх основних політичних заходів.

Протягом багатьох років Раїсі вважався ймовірним наступником Хаменеї, який схвалював основну політику Раїсі.

Перемога Раїсі на ретельно керованих виборах у 2021 році поставила всі гілки влади під контроль прихильників жорсткої лінії після восьми років, коли президентство обіймав прагматик Хасан Рухані та ядерної угоди, укладеної з Вашингтоном.

Проте становище Раїсі, можливо, було підірвано широкими протестами проти клерикального правління та неспроможністю повернути економіку Ірану, яка страждає від західних санкцій.

Раїсі був на кордоні з Азербайджаном в неділю, щоб урочисто відкрити спільний проєкт двох країн - дамбу Киз-Каласи. Президент Азербайджану Ільхам Алієв, який раніше того дня сказав, що "дружньо попрощався" з Раїсі, запропонував допомогу в місії порятунку. Допомогу запропонував і сусідній Ірак.

У Білому домі заявили, що президента США Джо Байдена проінформували про повідомлення про катастрофу.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG