Спеціальні потреби

Війн в Європі та Близькому Сході "ніколи б не відбулося" – Трамп на з'їзді республіканців


Колишній президент від Республіканської партії Дональд Трамп і Меланія Трамп на Національному з’їзді Республіканської партії в четвер, 18 липня 2024 року, у Мілуокі. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)
Колишній президент від Республіканської партії Дональд Трамп і Меланія Трамп на Національному з’їзді Республіканської партії в четвер, 18 липня 2024 року, у Мілуокі. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Колишній президент Дональд Трамп прийняв номінацію від своєї партії на посаду президента на з'їзді республіканців у Мілуокі, штат Вісконсин.

"Я балотуюся в президенти всієї Америки, а не половини Америки. Тож сьогодні ввечері з вірою та відданістю я з гордістю приймаю вашу номінацію на пост президента Сполучених Штатів", – сказав Трамп.

Його слова супроводжувалися скандуванням "Борися, борися, борися!" і "Трамп, Трамп, Трамп, Трамп!".

Це був його перший виступ перед великою аудиторією після того, як його ледь не вбили на передвиборчому мітингу в Пенсильванії в суботу.

Трамп розповів про те, що сталося під час замаху на нього у суботу, додавши, що зробить це лише один раз, бо це є "дуже болюче" для нього.

"На моєму боці був Бог", – кілька разів повторив Трамп, говорячи про те, що в момент пострілу він повернув голову і подивився на екран і це врятувало йому життя, бо куля, замість того, щоб влучити йому в голову пролетіла повз, лише зачепивши праве вухо.

Оглядачі зауважують, що Трамп був набагато спокійнішим, ніж зазвичай, він говорив повільніше, а його голос лунав набагато м’якше, ніж під час мітингів.

У своїй промові, присвяченій здебільшого внутрішнім питанням, Трамп говорив про міграцію, ціни на енергетику, робочі місця та національний борг. Він пообіцяв покласти край нелегальній імміграції, закривши кордон і завершивши будівництво стіни на південному кордоні.

Згадуючи про зовнішню політику Трамп сказав, що дві війни, які зараз точаться в Європі та на Близькому Сході, "ніколи б не відбулися", якби він був президентом. Він повторив цю тезу, яку висловлював вже не раз, але не згадав, як він зупинить ці конфлікти.

"За президента Буша, Росія вторглася в Грузію. За президента Обами, Росія захопила Крим. За нинішньої адміністрації, Росія прагне захопити усю Україну. За президента Трампа, Росія нічого не забрала. Подивіться на напад на Ізраїль. Подивіться, що відбувається з Україною. Міста просто розбомбили. Як люди можуть так жити? Там будівлі рівняють з землею", – сказав Трамп.

Він наголосив, що це "почалося це з катастрофічного виведення військ з Афганістану, найгіршого приниження в історії нашої країни".

"Підбадьорена тією катастрофою, Росія вторглася в Україну, вони побачили цю групу людей, які виявились некомпетентними", – сказав Трамп. У промові він також додав, що планета перебуває на порозі Третьої світової війни.

Як зауважують оглядачі газети New York Times, ця згадка є спробою підкреслити, що за Байдена конфлікти та кризи розрослися в Європі, на Близькому Сході та в Азії.

Промова Трампа, яка закрила з’їзд Республіканської партії, тривала понад годину. Як повідомив телеканал CNN, після замаху Трамп брав безпосередню участь у її переписуванні.

Це буде третя промова Республіканської партії Дональда Трампа за його коротку політичну кар'єру.

Найімовірнішим кандидатом від Демократів вважають президента США Джо Байдена. Байден в інтерв’ю 5 липня сказав, що є тією людиною, яка змогла зупинити Путіна. Байден назвав підтримку України та об’єднання понад 50 союзників довкола допомоги Україні одним із головних досягнень за 3,5 роки свого президентства.

Байден переконував в інтерв’ю, що поганий виступ на дебатах є прикрою випадковістю, наслідком застуди й перевтоми після відрядження в Європу. Чинний президент наполягав, що не почувається слабким, перебуває у хорошій формі та вважає себе здатним перемогти свого суперника на виборах та очолити країну вдруге.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG