Спеціальні потреби

Джен Псакі описала у книзі “найагресивнішу у світі” пропаганду та роботу у Білому домі під час вторгнення Росії в Україну


Під час презентації своєї книги у Вашингтоні Джен Псакі поділилася своїми відчуттями у той час, коли зіткнулася із шквалом дошкульних насмішок і знущань з боку російських пропагандистів.
Під час презентації своєї книги у Вашингтоні Джен Псакі поділилася своїми відчуттями у той час, коли зіткнулася із шквалом дошкульних насмішок і знущань з боку російських пропагандистів.

Колишня речниця Держдепу США і згодом Білого дому Джен Псакі видала мемуари “Скажи більше”, де описує “уроки з роботи, Білого дому та світу”, а зокрема і власні висновки із протистояння російській пропаганді, яку журналістка назвала “найагресивнішою, якщо не найвитонченішою у світі”.

Я сказала, що Росія намагається приховати той факт, що відправляє молодих хлопців помирати в Україну
Джен Псакі

“У 2014 році, коли Росія вторглася на Кримський півострів в Україні, я була речницею Державного департаменту, відповідальною за формулювання нашої протидії вторгненню. Я не втрималася та назвала вторгнення незаконним… Я сказала, що Росія намагається приховати той факт, що відправляє молодих хлопців помирати в Україну”, – пише Псакі.

Під час презентації книги у Вашингтоні вона також поділилася своїми відчуттями у той час, коли зіткнулася із шквалом дошкульних насмішок і знущань з боку російських пропагандистів.

"Вони навіть вигадали термін “псакінг”

“Вони навіть вигадали термін “псакінг”, вихоплювали мої слова із контексту, широко цитували першу половину фрази, де я обмовилася про газ, та не показували продовження, де я насправді негайно виправилася”, – каже Псакі.

Відчуття від російського булінгу були “не найкращими”, додає вона.

Зважаючи на отримані уроки, Псакі радить читачам своєї книги не надавати уваги негативним відгукам в інтернеті: “Добро приходить зі злом. І ненависники будуть ненавидіти, особливо в інтернеті”.

Псакі нагадала про події 2014 року і реакцію Білого дому: “Кожного дня ми чітко заявляли, що дії російського уряду є нелегальними та аморальними, та що вони ізолюють Росію і Путіна від решти світу. І це не особливо сподобалося Росії”.

Ексречниця Білого дому поділилася власним способом протистояння російській пропаганді та "буллі Путіну".
Ексречниця Білого дому поділилася власним способом протистояння російській пропаганді та "буллі Путіну".

Авторка книги додала, що не могла поділитися стражданнями від російських знущань (зокрема, дошкуляли не лише регулярні телепередачі з поливання брудом самої Псакі, а і буквально обговорення її вбрання тощо) зі своїм керівництвом, оскільки тоді вони мали більш важливі завдання – дбати про мирні перемовини на Близькому Сході, намагатися завершити війну в Україні, провадити “ядерні” домовленості з Іраном.

Псакі також додала, що не порівнює завдані їй Росією страждання із тим, з чим стикаються жертви Путінського режиму, але атаки завдавали їй болю.

Боротися з пропагандистськими нападами посадовиці допомагав гумор, а також колеги, знайомі з російськими реаліями.

Російська пропаганда знущається з усіх, хто може достукатися до росіян

Один з колишніх колег запевнив, що до певної міри це “честь” опинитися під прицілом російських пропагандистів, оскільки російська пропаганда знущалася також із кандидатки у президенти Гілларі Клінтон, із посла США у Росії Майкла Макфола та намагається дискредитувати усіх, хто, на їхню думку, може "достукатися" до російських мас.

На прикладі “буллі Путіна” Псакі наводить у своїй книзі поради про те, як протистояти особам, котрі ображають чи поширюють неправдиві чутки. А також озвучує окремі деталі роботи у Білому дому часів повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2024 році.

Як повідомляло Радіо Свобода, Джен Псакі була об’єктом невпинного "тролінгу" в російськомовному інтернеті, не кажучи вже про висміювання, якого вона зазнавала на прокремлівському російському телеканалі RT.

Видання BBC свідчило: у Росії Псакі стала "справжнім мемом", а рунет "вправлявся в дотепах та фотожабах", особливо при обмовках, які траплялися у речниці під час виступів.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG