Спеціальні потреби

Активістка з Улан-Батора про Путіна в Монголії і бурятів в Україні


Російський президент Володимир Путін прибув з візитом в Улан-Батор, столицю Монголії, 2 вересня 2024 року. Фото AP)
Російський президент Володимир Путін прибув з візитом в Улан-Батор, столицю Монголії, 2 вересня 2024 року. Фото AP)

Російського лідера Путіна з урочистостями приймають в Монголії. В столиці країни Улан-Баторі на Путіна очікувала почесна варта. Він та президент Монголії Ухнаагійн Хурелсух пройшли червоним килимом до урядового палацу і вклонились статуї Чингіз Хана, засновника Монгольської імперії. Такі деталі візиту наводить АР. Агентство також вказує, що поліція забрала невелику групу протестувальників, які несли українські прапори.

Попри заклики міжнародних правозахисних організацій, Євросоюзу та України, влада Монголії не заарештувала президента РФ. Минулого року ордер на його арешт видав Міжнародний кримінальний суд. А Монголія є підписантом Римського статуту.

Перед приїздом Путіна на знак протесту проти його візиту кілька демонстрантів вийшли з українським прапором до Палацу уряду Монголії. Голос Америки поспілкувався з однією з активісток, яка була мітингу. Бунган Йондонджанс, членкиня Демократичної партії Монголії, активно підтримує Україну та розповідає співгромадянам про злочини Росії.

Бунган Йонджан, членкиня Демократичної партії Монголії, яка активно підтримує Україну
Бунган Йонджан, членкиня Демократичної партії Монголії, яка активно підтримує Україну

Інтерв'ю відредаговане для ясності та плинності.


Андрій Борис, Голос Америки: Розкажіть про мітинг в Улан-Баторі, який ви сьогодні провели.

Бунган Йондонджанс, активістка, членкиня Демократичної партії Монголії: Нас було близько 20 осіб. Ми знали, що Путін хоче приїхати на святкування річниці битви на Халхин-Гол (між радянсько-монгольською армією та японо-маньчжурською у 1939 році - ред.). Але серпень уже добігав кінця і ми раділи, що Путін не з'являтиметься в Монголії. Та виявилося, що він вирішив приїхати на початку вересня і соцмережі від цього вибухнули. Тобто активні громадяни такі, як ми, які мають свою позицію, дотримуються ліберальних

За 6-7 тисяч кілометрів від нас така сама країна, як Монголія, яка теж мала статус, ніби буферної зони
Бунган

демократичних цінностей... Ми регулярно відкриваємо в Clubhouse (соцмережа) кімнати, розповідаємо про злочини, скоєні СРСР у XX столітті. Ми розповідаємо про справжнє обличчя росіян про злочини СРСР. Дуже багато людей після початку війни збиралися біля посольства Росії в Улан-Баторі.

І цей мітинг започаткував традицію – молоді люди з руху No War щонеділі чи щосуботи раз на тиждень приходять до посольства Росії та розгортають прапори України. Спочатку вони з собою теж тримали прапори Бурятії, Калмикії (буряти та калмики належать до групи монгольських народів - ред.), але поліція їх заарештовувала, штрафувала... Сьогодні ми зібралися на головній площі Улан-Батора – це площа Сухе-Батора. Ми зібралися саме проти візиту Володимира Путіна, тому що він міжнародний злочинець і ми через гучномовець по черзі пояснювали всім тим, хто був на площі, чому Путін є злочинцем. І що за 6-7 тисяч кілометрів від нас така сама країна, як Монголія, яка теж мала статус, ніби буферної зони, вона зараз уже третій рік веде криваву війну проти цієї страшної агресії Путіна.

Учасники мітингу проти приїзду Володимира Путіна до Монголії, 2 вересня 2024 року
Учасники мітингу проти приїзду Володимира Путіна до Монголії, 2 вересня 2024 року

А.Б.: Але Путін таки приїхав в Монголію. Згідно з Римським статуту, який підписала в тому числі Монголія уряд вашої країни мав би його заарештувати

Монголія ... затиснута між двома монстрами, між Китаєм та Росією
Бунган

Б.Й.: Ми закликали президента, прем'єр-міністра силові структури виходити з цивілізованих правил. Ми є членом ось цієї організації (Міжнародного кримінального суду - ред.) і там навіть працює один монгол, людина з монгольським громадянством. Ми прийняли міжнародні зобов'язання і як у всьому цивілізованому світі міжнародні зобов'язання вони вище внутрішніх, тому ми закликали заарештувати Володимира Путіна, коли він ступить на нашу землю.

А.Б.: Ви сказали, що вам на мітингу було 20 людей. А як до питання україно-російської війни відноситься більшість монголів?

Б.Й.: Ви знаєте, коли я сьогодні йшла до площі Сухе-Батора я думала про це ось умиротворення спокійне життя своїх співгромадян. Я думала, що, мабуть, Монголія перетворилася в Азії на таку класичну, нейтральну країну. Монголія з 20 століття, позиціює себе країною, яка затиснута між двома монстрами, між Китаєм та Росією, і це дві тоталітарні гомогенні держави величезні монстри, які не дозволяють своїм громадянам займатися політикою. І поміж них моя країна зовсім маленька Монголія вона намагається дотримуватися демократичних правил, демократичних цінностей. Вона намагається розвивати лібералізм демократичні цінності, але їй це дуже важко дається і наші громадяни все-таки, за інерцією, вони все ще живуть минулим, минулим мисленням і неактивні зовсім...

Російські прапори на вулицях Улан-Батора на тлі приїзду російського президента, 2 вересня 2024 року
Російські прапори на вулицях Улан-Батора на тлі приїзду російського президента, 2 вересня 2024 року

А.Б.: Навіщо влада Монголії пішла на такий крок, навіщо їм зустрічатись із Путіним?

За кожним нашим парламентарієм стоїть один російський і один китайський ... функціонер
Бунган

Б.Й.: Ви знаєте росіяни з давніх-давен завжди педалювали за те, що в Монголії має бути влада, яка лояльна і дружня Росії. Вони посилають політичних технологів, так як було до Майдану в Україні та вона фінансує наших політиків. У народі вважається, що за кожним нашим парламентарієм стоїть один російський і один китайський якийсь бізнесмен чи якийсь функціонер, який пестить та плекає цього парламентаря, промиває мізки, можливо дає гроші, вирішує питання цього парламентаря. ... І Росія та Китай не хочуть, щоб Монголія добре розвивалася, тому що у них усередині є монгольські народи, Внутрішня Монголія (автономний регіон Китаю) – це наші монголи, Бурятія, Тува, Калмикія – це теж наші етнічні монголи. І Китаю і Росії, мабуть, не вигідно, щоб Монголія була багата і вільна демократична країна, бо це буде прикладом. На нас будуть дивитися ці монгольські народи, які входять до складу Росії та Китаю, тому ми в дуже важкому становищі. Тож ми завжди під тиском.

А.Б.: Які зараз економічні важелі впливу на Монголію у росіян?

Б.Й.: У нашій торгівлі великий дисбаланс. Ми багато купуємо нафтопродуктів. Росія натомість дуже мало купує у нас.

Ми дуже добре знаємо російських політиків, як вони вміють брехати, викручуватись

Росія забороняє нам будувати гідроелектростанції на наших річках. Ви знаєте, що Монголія - це високе степове плато і у нас дуже багато річок, які починаються в Монголії і впадають в океани світу. Ми хочемо побудувати гідроелектростанцію, але вони кричать, що Байкал буде забруднюватись і всіляко перешкоджають. Вони перешкоджають розвитку атомної енергії у нас…. В енергетичній сфері Росія завжди робить перепони. Наприклад, приблизно 10 років тому приїжджав до нас (Сергій - ред.) Кірієнко (тоді керівник корпорації "Росатом" - ред.). Російський політик змусив нас розірвати договір із французами про будівництво станції. Французи подали до Міжнародного суду. Монгольський уряд програв і довелося заплатити сотні мільйонів доларів. Кірієнко обіцяв, що інвестує в нашу атомну енергетику і нічого не інвестував. Тож ми дуже добре знаємо російських політиків, як вони вміють брехати, викручуватись.

А.Б.: Ви згадали раніше про Туву. Колишній міністр оборони Росії тувинець...

Б.Й.: Так Шойгу, він метис, наполовину росіянин, наполовину тувинець. Дуже шкода, і нам соромно.

А.Б.: Чимало людей Бурятії вони теж воюють в Україні...

Б.Й.: Та вони за гроші їдуть воювати. Ми зараз починаємо розуміти довгострокову політику Путіна, як він готувався до такої агресії. Коли до нас приїжджають буряти, монголи з Бурятії вони дивуються великому місту, Улан-Батор - велике місто, півтора мільйона людей, багато приїжджих. Багато скляних красивих будівель, прекрасних ресторанів. Буряти дивуються: "Невже Монголія може так жити?" Ми переживаємо на собі багато десятиліть ось цього колоніального духу, бажання завжди перемагати, придушувати всіх тримати в вузді. Це така низька культура, це дуже низька культура.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG