Спеціальні потреби

Reuters: Подвійна стратегія Путіна в Україні


У міру посилення сутичок на сході України з’являються ознаки, що президент Росії Володимир Путін обрав подвійну стратегію: він говорить про готовність підтримати переговори із врегулювання ситуації в Україні і одночасно продовжує постачати сепаратистів зброєю.

«Останні кілька тижнів Путін грає в подвійну гру, – вважає колишній посол США в Україні, а нині старший науковий співробітник Інституту Брукінґса Стівен Пайфер. – Були ознаки того, що Росія хоче врегулювати конфлікт дипломатичним шляхом. Але також є свідчення, що російська зброя йде в Україну».

Представники адміністрації президента Барака Обами стверджують, що завдяки американським і європейським санкціям не тільки сповільнилася російська економіка, але також знизилася активність спроб Путіна посіяти хаос у Східній Україні. Однак колишні американські дипломати стверджують, що хоча два раунди санкцій дійсно внесли свій внесок, вони не є ключовим чинником у зведенні нанівець планів Москви.

Головною причиною є успіхи нового уряду України і невдачі сепаратистів.

«Найпершим і головним фактором є дії України», – говорить Майкл Макфол, який до лютого цього року працював послом США в Москві і був одним з ключових співробітників адміністрації Обами, що формували політику щодо Росії.

Президент України Петро Порошенко, обраний на цю посаду в травні, проробив разючу роботу з підвищення ефективності української армії. Україна отримує від США військову допомогу, розвідінформацію та консультації. Загальний обсяг допомоги становить 20 мільйонів доларів. Але саме ретельний відбір новим урядом новобранців, його рішучість і готовність йти на жертви дали перевагу українській армії.

У понеділок Порошенко звинуватив російських військових офіцерів в участі у бойових діях на боці сепаратистів. Ракета, що збила український транспортний літак, на борту якого знаходилися вісім чоловік, ймовірно, була запущена з території Росії, стверджують українські чиновники.

Але екс-посол США в Україні Пайфер побоюється, що Порошенко проявить надто сильну військову агресивність.

Раніше цього місяця українська армія знову взяла під контроль Слов’янськ – місто з населенням близько 130 тисяч чоловік. На думку Пайфера, повернення контролю над Донецьком – промисловим містом з населенням в 900 тисяч чоловік, що став останнім оплотом сепаратистів – стане набагато складнішим завданням. Будь-яке військове втручання, яке призведе до загибелі великої кількості мирних жителів або сепаратистів може повернути громадську думку проти українського уряду.

«Важливо, щоб Порошенко не перестарався, – сказав Пайфер. – Вам не потрібна військова операція, яка налаштує населення проти вас».

Звернення Путіна до російського націоналізму також створило для нього певні внутрішньополітичні проблеми, вважає Ендрю Вайс – експерт Фонду Карнеґі і колишній співробітник Ради національної безпеки в адміністрації президента США Білла Клінтона.

Після того, як він дав волю угрупованням російських ультранаціоналістів у Східній Україні, праві політики в Москві тепер звинувачують Путіна в тому, що він кинув сепаратистів.

«Якщо їм влаштують м’ясорубку або вони будуть розбиті, російський уряд опиниться під величезним тиском з метою спонукати його дати відповідь», – говорить Вайс.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG