Спеціальні потреби

Радбез ООН засудив насильство у Дагестані


Члени Ради безпеки ООН засудили насильство в російському Дагестані. Фото: посол Південної Кореї в ООН Джункук Хван, який обіймає посаду президента Радбезу ООН в червні 2024 року, Reuters
Члени Ради безпеки ООН засудили насильство в російському Дагестані. Фото: посол Південної Кореї в ООН Джункук Хван, який обіймає посаду президента Радбезу ООН в червні 2024 року, Reuters

Рада безпеки ООН засудила насильство в російському Дагестані з нападами на церкви й синагоги, яке призвело до щонайменше 21 загиблих та десятків поранених. Про це заявив посол Південної Кореї в ООН Джункук Хван, який обіймає посаду президента Радбезу ООН в червні 2024 року.

"Члени Ради Безпеки найрішучіше засудили огидний і боягузливий теракт у Дагестані, РФ 23 червня. Члени Ради Безпеки висловили глибоке співчуття родинам усіх загиблих, у тому числі працівникам правоохоронних органів, які загинули під час виконання своїх обов'язків, а також уряду та РФ", – йдеться у заяві південнокорейського дипломата.

Посол Південної Кореї в ООН також наголосив, що тероризм і всіх його формах і проявах становить одну з найсерйозніших загроз міжнародному миру та безпеці. Члени Ради Безпеки підкреслили необхідність притягнути до відповідальності винуватців, організаторів, спонсорів насильства у Дагестані.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш рішуче засудив насильство в Дагестані.

Прокоментував насильство у Дагестані також і президент Світового єврейського конгресу Рональд Лаудер. Він підкреслив небезпеку антисемітизму та будь-якого релігійного насильства.

"Ми глибоко стурбовані тим, що виглядає скоординованим нападом на дві синагоги, одна з яких була спалена дотла, і смертоносним нападом на церкву. Напад на права людей вільно і відкрито сповідувати свою віру є нападом на людство. Поки ми очікуємо додаткової інформації про мотиви нападників, ми нагадуємо про небезпеку, яку становлять антисемітизм і будь-яке релігійне насильство", – заявив Лаудер.

Ввечері 23 червня група з автоматами вчинила напад на православну церкву і синагогу в місті Дербент на березі Каспійського моря, вбивши священника і підпаливши будівлі.

Водночас інша група напала на пост поліції в столиці республіки, в місті Махачкала, розташованій за 125 кілометрів від Дербента на півночі, звідки також повідомили про стрілянину біля місцевого кафедрального собору.

Мотиви нападників залишаються незрозумілими, оскільки жодна група не взяла на себе відповідальність. Але філія визнаного у США терористичним угруповання "Ісламська держава" в Афганістані, яка взяла на себе відповідальність за березневий рейд у Москві, швидко прокоментувала атаку в Дагестані, заявивши, що її здійснили "брати з Кавказу, які показали, що вони все ще сильні".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG