Спеціальні потреби

"Путін не зацікавлений у мирі. Він прагне сіяти смерть і руйнування". Реакція членів Радбезу на обстріл "Охматдиту"


Посол України при ООН Сергій Кислиця демонструє матеріали під час виступу на екстреному засіданні у відповідь на смертоносні удари Росії. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Посол України при ООН Сергій Кислиця демонструє матеріали під час виступу на екстреному засіданні у відповідь на смертоносні удари Росії. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)

Рада Безпеки Організації Обʼєднаних Націй провела засідання, присвячене атакам Росії на цивільних 8 липня, зокрема, дитячу лікарню "Охматдит" у Києві. Засідання було скликане на вимогу Великої Британії, Франції, Еквадору, Словенії та США.

Росія, постійний член Ради Безпеки, яка зараз головує у Раді Безпеки, напала на дитячу лікарню. Навіть вимовляючи цю фразу, я відчуваю мороз по шкірі
Лінда Томас-Грінфілд

Під час засідання посолка США про ООН Лінда Томас-Грінфілд висловила свої співчуття постраждалим та засудила атаку Росії підкресливши, що це була атака на “найбільш вразливих”.

“Ми зібралися тут сьогодні, тому що Росія, постійний член Ради Безпеки, яка зараз головує у Раді Безпеки, напала на дитячу лікарню. Навіть вимовляючи цю фразу, я відчуваю мороз по шкірі”, – зізналася вона.

Томас-Грінфілд зазначила, що ця атака не є “поодиноким інцидентом”.

“У березні 2022 року російські авіаудари пошкодили пологовий будинок і дитячу лікарню в Маріуполі. У 2023 році російська ракета влучила в медичний заклад у Дніпрі”, – повідомила дипломатка.

Вона також згадала і про мирний план, запропонований Володимиром Путіним.

"Колеги, коли минулого місяця Путін оголосив про свій так званий "мирний план", я назвала його тим, чим він був: обурливою спробою змусити Україну прийняти несправедливий мир, стоячи під дулом пістолета. Якщо і були сумніви, що це так, вчорашній напад чітко показує: Путін не зацікавлений у мирі. Він прагне сіяти смерть і руйнування, продовжуючи свою загарбницьку війну".

Путін не зацікавлений у мирі. Він прагне сіяти смерть і руйнування, продовжуючи свою загарбницьку війну
Лінда Томас-Грінфілд

Томас-Грінфілд нагадала, що цю війну почала Росія. І саме Росія може покінчити з нею у будь-який момент.

"Як сказав мій колега з Франції, "Росія не може виграти цю війну", – додала дипломатка.

Посолка Британії до ООН Барбара Вудворд також засудила атаку Росії, зазначивши, що "Охматдит" був “прихистком для дітей, які постраждали від атак по всій Україні.”

Вудворд зазначила: удари по цивільному населенню та інфраструктурі є воєнними злочинами.

“Її [Росії] поведінка є ганьбою для Ради Безпеки та особливо для крісла голови. Колеги, ми повинні об'єднатися, щоб засудити дії Росії та стати на захист Статуту ООН, її гарантій суверенітету і територіальної цілісності, та міжнародного права.”

Представниці США та Британії наголосили на продовженні своєї підтримки для України.

Під час свого виступу постійний представник України про ООН Сергій Кислиця зазначив, що лікарню "Охматдит" було атаковано російською крилатою ракетою Х-101, фотографії залишків якої були оприлюднені Службою безпеки України.

Необхідно збивати російські ракети. Необхідно знищувати російські бойові літаки на їхніх базах
Сергій Кислиця

Кислиця наголосив, що вчорашні обстріли Росії Києва, Кривого Рога, Дніпра, Слов'янська, Краматорська та Покровська призвели до загибелі щонайменше 42 людей і 190 поранених.

Представник України підкреслив масові руйнування, спричинені обстрілом і важливість посилення оборонних спроможностей України:

“Необхідно збивати російські ракети. Необхідно знищувати російські бойові літаки на їхніх базах. Необхідно зробити сміливі кроки для усунення будь-якого дефіциту безпеки.”

Кислиця неодноразово наголошував на необхідності притягнення росіян до відповідальності за скоєні злочини, у тому числі і постпреда Росії при ООН Василя Небензю. Український дипломат вчергове порушив питання легальності перебування Росії у кріслі постійного члена Ради Безпеки ООН, адже вона незаконно “успадкувала” його від СРСР.

Російський посол Василь Небензя під час виступу вже традиційно заперечував причетність Росії до атаки на "Охматдит", звинувачуючи у цьому українських військових.

У США мітингували на підтримку України та "Охматдиту". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG