Спеціальні потреби

“Наш головний партнер” - Блінкен та інші дипломати світу реагують на ймовірну відставку глави МЗС Кулеби


NATO Summit Blinken
NATO Summit Blinken

Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час телефонної розмови у середу, 4 вересня, торкнулись питання ймовірної відставки Дмитра Кулеби.

Як повідомив речник Держдепу США, під час розмови “держсекретар висловив велику вдячність і дружбу міністру закордонних справ Кулебі, і, звичайно, він з нетерпінням чекає на співпрацю з його наступником”.

Речник Держдепу Метью Міллер назвав главу МЗС України “нашим головним партнером у подорожах по світу”.

“У певному сенсі міністр закордонних справ Кулеба був нашим головним партнером у подорожах по світу, намагаючись отримати дипломатичну підтримку як для підтримки України, так і для притягнення Росії до відповідальності”, – сказав він.

За словами Міллера, Блінкен під час розмови сказав, “наскільки йому приємно було працювати з ним протягом останніх кількох років”.

“Міністр закордонних справ Кулеба був надзвичайним партнером США у нашій роботі з підтримки України у відсічі агресії Росії, а також у роботі, яку ми виконали для посилення дипломатичної підтримки”, – сказав Міллер.

Речник Держдепу США також розповів, що Блінкен та Кулеба часто починали свої зустрічі тим, що “хтось із них скаже, мовляв, я знаю, що в такій-то країні є система ППО, і вони можуть її зробити доступною, якщо інша країна заповнить їх запаси чимось іншим".

За словами Міллера, вони завжди намагались вирішити “дуже конкретні проблеми, які Україна має”.

Позитивним відгуком про Кулебу поділилась і міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Дипломатка сказала, що сумує з приводу ймовірної відставки міністра закордонних справ України і додала, що мало з ким працювала так тісно, як з Кулебою.

"Довгі розмови у нічних потягах, на G7, на передовій, в Брюсселі, перед розбомбленою електростанцією. Мало з ким я працювала так тісно, як з вами, Дмитре Кулеба. Ви ставите інтереси народу своєї країни вище за свої власні”, - написала очільниця МЗС Німеччини.

Пізніше вона додала: “Ми зустрінемося знову, коли мир і свобода нарешті повернуться до України”.

З Кулебою було за честь захищати Україну та Європу, написав у мережі Х міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ліндсбергіс.

“Мій дорогий друг Дмитро Кулеба поставив дуже високу планку не лише для свого наступника, а для будь-якого міністра закордонних справ будь-якої країни. Це було за честь захищати Україну та Європу разом з ним”, – написав глава МЗС Литви.

Естонський міністр закордонних справ Маргус Цакна назвав Дмитра Кулебу “братом у протидії російській агресії”.

“Ваші понад 1500 днів на посаді були витрачені на захист України, нас і наших цінностей”, – написав глава МЗС Естонії.

Він також додав: “Дорогий Дмитре Кулеба, ми були не лише колегами, а й друзями та братами у протидії російській агресії проти України та демократичного світу”.

“Найкраща українська гідність і стійкість”, – так описав міністра Кулебу глава МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес.

“Ми тісно працювали над захистом свободи та суверенітету України та відкриттям переговорів про вступ до ЄС під час головування Іспанії”, - згадує іспанський дипломат.

3-го вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подав до Верховної Ради заяву про свою відставку. 4 вересня, коли парламент України голосував за низку звільнень в українському уряді, питання звільнення Кулеби поки не розглядали.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG