Спеціальні потреби

Обурення та заклики до санкцій проти МКС. Світ реагує на запит прокурора Хана видати ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу 


Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Запит прокурора МКС Каріма Хана видати ордер на арешт лідерів Ізраїлю та терористичного угруповання ХАМАС через воєнні злочини та злочини щодо людства викликало шквал критики в країнах Заходу. Суддю Хана звинувачують у використання міжнародного законодавства як інструменту зброї “на службі у терору”.

Водночас прихильники цього рішення наполягають, що закон має бути рівним для всіх, вони вважають, що запит Хана є відновленням справедливості, і лідери обох сторін воєнного конфлікту мають понести відповідальність за скоєне.

США: немає рівності між терористами та державою Ізраїль

Президент США назвав запит прокурора Хана "обурливим". Джо Байден наголосив, що немає жодної еквівалентності між державою Ізраїль та терористичним угрупованням ХАМАС.

"Заява прокурора МКС щодо ордерів на арешт ізраїльських лідерів є обурливою. І дозвольте мені чітко сказати: що б не мав на увазі цей прокурор, між Ізраїлем і ХАМАСом немає жодної еквівалентності - жодної. Ми завжди будемо підтримувати Ізраїль у протистоянні перед загрозами його безпеці", - заявив президент США Джо Байден.

"ХАМАС є жорстокою терористичною організацією, яка вчинила найгіршу різанину євреїв з часів Голокосту і досі тримає в заручниках десятки невинних людей, у тому числі американців", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Державний секретар США розкритикував прокурора МКС за те, що він не надав Ізраїлю як державі можливості провести внутрішнє розслідування щодо свого персоналу, "в інших ситуаціях прокурор ... співпрацював із державами, щоб дати їм час для розслідування".

"Попри те, що Ізраїль не є членом суду, він був готовий співпрацювати з прокурором. Фактично, сам прокурор мав відвідати Ізраїль вже наступного тижня, щоб обговорити розслідування та почути думку ізраїльського уряду.

Співробітники прокуратури мали прибути в Ізраїль сьогодні для координації візиту. Вони повідомили Ізраїлю, що не сіли на літак приблизно в той самий час, коли прокурор вийшов на кабельне телебачення, щоб оголосити звинувачення", - розповів Блінкен.

За словами держсекретаря США, запит прокурора Хана "нічим не допомагає та може поставити під загрозу нинішні зусилля із досягнення угоди про припинення вогню, щоб звільнити заручників і збільшити гуманітарну допомогу".

У США конгресмен-республіканець Марк Молінаро вважає рішення Міжнародного кримінального суду “помилкою”, яка “назавжди підірве довіру до МКС”. До слова, Сполучені Штати не є членом МКС.

“Це помилка, яка назавжди підірве довіру до МКС. Не може бути двозначності. Прем’єр-міністр Нетаньягу є лідером демократії та захищає право Ізраїлю на існування після жахливих терактів 7 жовтня. ХАМАС є терористичною організацією”, - заявив американський конгресмен зі штату Нью-Йорк.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем нагадав, як Міжнародний кримінальний суд “погрожував подати позов проти американських сил в Афганістані”.

Грем повідомив, що останні кілька тижнів він перебував у діалозі з МКС стосовно розслідування цієї справи. “Нам повідомили, що відбудеться обговорення з Ізраїлем, перш ніж будуть вжиті будь-які дії”, - розповів сенатор.

“Команда прокурора Хана мала бути сьогодні в Ізраїлі, щоб домовитися про зустріч з представниками прокуратури щодо звинувачень наступного тижня. Співробітники МКС сказали мені, що розслідування, ймовірно, триватиме місяці, а не тижні. … Замість того, щоб МКС продовжив заплановані консультації з Ізраїлем, вони оголосили ордери”, - не приховує обурення сенатор Грем.

Законодавець додав: “Я відчуваю, що мені брехали, моїм колегам брехали. Прокурор Хан сп'янілий від власної значущості, і завдав великої шкоди мирному процесу та спробам знайти шлях попереду”.

Сенатор Ліндсі Грем заявив, що разом із колегами у Конгресі США працюватиме над тим, щоб запровадити санкції щодо МКС.

Конгресмен-демократ від штату Нью-Йорк Рітчі Торрез вважає, що міжнародне право у цій справі було використане як засіб озброєння “на службі терору”.

“Видача ордерів на арешт в Міжнародному кримінальному суді проти ізраїльських лідерів стане кульмінацією тривалого процесу криміналізації єдиної у світі єврейської держави. Не можна дозволити, щоб міжнародне право використовувалось як зброя — на службі терору”, - написав американський конгресмен-демократ.

3 травня юристи Міжнародного кримінального суду застерегли від спроб вплинути на незалежність суду.

Два тижні тому група американських законодавців від Республіканської партії на чолі із сенатором Томом Коттоном надіслали листа прокурору МКС Каріму Хану із попередженням не видавати ордери на арешт високопоставлених ізраїльських чиновників.

"Якщо ви націлитесь на Ізраїль, ми націлимося на вас", — попередили про можливі санкції суддю МКС американські законодавці, серед яких були лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл, сенатори Рік Скотт, Тед Круз і Марко Рубіо.

Критика запиту прокурора МКС у Європі

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала також розкритикував рішення Міжнародного кримінального суду. За його совами, запровадити однаковий підхід до лідерів Ізраїлю та лідерів терористичної організації ХАМАС є “жахливо та неприйнятно”.

“Пропозиція головного прокурора МКС видати ордер на арешт представникам демократично обраного уряду разом з лідерами ісламістської терористичної організації є жахливою та абсолютно неприйнятною. Ми не повинні забувати, що саме ХАМАС напав на Ізраїль у жовтні, вбив, поранив і викрав тисячі невинних людей. Саме ця абсолютно неспровокована терористична атака призвела до нинішньої війни в Газі та страждань мирного населення в Газі, Ізраїлі та Лівані”, - сказав глава чеського уряду.

На неприпустимості застосування однакового підходу до демократичного уряду та терористичної організації наголосив і канцлер Австрії Карл Нехаммер.

“Ми повністю поважаємо незалежність Міжнародного кримінального суду. Однак той факт, що лідер терористичної організації ХАМАС, який проголосив своєю метою знищення держави Ізраїль, згадується одночасно з демократично обраними представниками цієї самої держави, є незбагненним”, - заявив австрійський лідер.

У британському уряді попередили, що рішення прокурора МКС може зашкодити припиненню вогню між ХАМАСом та Ізраїлем.

Речник прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака заявив: "Ця пропозиція не є корисною для досягнення паузи в боях, виведення заручників або надходження гуманітарної допомоги. ... Велика Британія, як і інші країни, не визнає Палестину як державу, а Ізраїль не є державою-учасницею Римського статуту", що визначає сферу юрисдикції МКС".

Яір Лапід, лідер опозиції в ізраїльському парламенті, написав у мережі Х (раніше Twitter), що рішення МКС є “повним моральним провалом”.

“Ордери на арешт від МКС є повним моральним провалом. Ми не можемо погодитися з обурливим порівнянням Нетаньягу та Сінвара, лідерів Ізраїлю з лідерами ХАМАСу”.

Британський журналіст Ричард Медгурст звертає увагу, що ХАМАС звернувся до МКС з проханням розслідувати у цій справі усіх, зокрема і членів самого ХАМАСу, тоді як Ізраїль не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

"Відновлення справедливості". Реакція прихильників рішення МКС

Таяб Алі, директор Міжнародного центру правосуддя для палестинців, вважає рішення МКС відновленням справедливості.

“Я ніколи не сумнівався в цьому з першої миті, коли ми почали збирати докази та надавати їх Скотланд-Ярду та Міжнародному кримінальному суду. Справедливість настає”.

Підтримку рішенню КС висловила відома юристка Амаль Клуні, яка допомагала прокурору Хану в цій справі: “Я підтримую історичний крок, який зробив прокурор Міжнародного кримінального суду, щоб відновити справедливість щодо жертв жорстокостей в Ізраїлі та Палестині”.

Відповідну заяву оприлюднила “Фундація Клуні за справедливість”, яку заснували Амаль та її чоловік - відомий американський актор Джордж Клуні.

Амаль Клуні заявила, що останні понад чотири місяці на прохання прокурора Хана вона працювала над збором та оцінкою доказів щодо підозрюваних у воєнних злочинах та злочинах проти людства в Ізраїлі та Газі.

“Ми одноголосно визначили, що Суд має юрисдикцію щодо злочинів, скоєних у Палестині та палестинськими громадянами.

Ми одностайно дійшли висновку, що є розумні підстави вважати, що лідери ХАМАСу Ях’я Сінвар, Мохаммед Дейф та Ісмаїл Ханіє скоїли воєнні злочини та злочини проти людства, зокрема, захоплення заручників, вбивства та злочини сексуального насильства.

Ми одностайно дійшли висновку, що є розумні підстави вважати, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант скоїли воєнні злочини та злочини проти людства, включаючи голод як метод ведення війни, вбивства, переслідування та винищення”, - заявила адвокатка Амаль Клуні.

Клуні нагадала, що “закон, який захищає цивільне населення під час війни, був розроблений понад 100 років тому, і застосовується в кожній країні світу, незалежно від причин конфлікту”.

“Як юристка із прав людини, я ніколи не визнаю, що життя однієї дитини має меншу цінність, ніж життя іншої. Я не погоджуюся з тим, що будь-який конфлікт має бути поза межами закону, а також що будь-який злочинець має бути вище закону”, - зазначила юристка із групи Міжнародного кримінального суду Амаль Клуні.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає рішення МКС справедливим і закликає країни-члени МКС захищати незалежність цього суду.

“Жертви серйозного насильства в Ізраїлі та Палестині десятиліттями стикаються зі стіною безкарності. Цей перший принциповий крок прокурора відкриває двері до відповідальних за звірства, вчинені в останні місяці, щоб вони відповіли за свої дії на справедливому суді. Країни-члени МКС повинні бути готовими рішуче захищати незалежність цього суду, оскільки ворожий тиск, ймовірно, посилиться, поки судді МКС розглядатимуть запит (прокурора Каріма) Хана”, - мовиться в заяві організації.

Як повідомляв Голос Америки, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав запит видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галланта, а також лідера ХАМАСу у Газі Ях’я Сінвара та двох інших посадовців ХАМАСу Мохаммеда Дейфа та Ісмаїла Ханіє за звинуваченням їх у воєнних злочинах або у злочинах проти людяності.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG