Спеціальні потреби

"Замість того, щоб із хвилюванням йти до школи, діти прокинулись в жаху". На Заході реагують на нові російські обстріли України


Студенти біля зруйнованої через російські обстріли будівлі МАУП в Києві, 2 вересня 2024 року
Студенти біля зруйнованої через російські обстріли будівлі МАУП в Києві, 2 вересня 2024 року

Зранку 2 вересня Росія обстріляла Київщину, Сумщину та Харківщину крилатими та балістичними ракетами. Командування повітряних сил ЗСУ повідомило про збиття 22 з 35 запущених ракет та 20 з 23 ударних безпілотників.

В Києві через падіння уламків троє осіб постраждало, пошкоджено декілька будівель, в тому числі школи та ісламський культурний центр. В Сумах через напад Росії 1 вересня зруйновано двоповерхову будівлю Сумського центру соціально-психологічної реабілітації дітей області, є пошкодження в 10 багатоповерхівках. Госпіталізували сімох постраждалих (чотирьох дорослих і трьох дітей), повідомила влада.

Росія знищує майбутнє України, каже посолка ЄС

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова наголосила, що російські сили обстріляли українські міста в День знань і закликала зупинити Росію та притягнути її до відповідальності.

"Цей ранок мав бути сповненим радісним хвилюванням, бо діти повертаються до школи. Замість цього, вони прокинулись в жаху, - пише Мартенова. - Росія запустила 35 ракет по Києву та регіонам. Є влучання в освітні заклади. Це ще один напад на майбутнє України. Росію треба зупинити і притягти до відповідальності".

Посол США в Україні Бріджит Брінк засудила обстріли мирних жителів з боку Росії.

"Росія сьогодні атакувала українських мирних жителів у Харкові балістичними ракетами та керованими авіабомбами. Постраждали сорок чотири людини, серед яких семеро дітей, які мали розпочати навчання завтра. США засуджують цю та всі інші атаки Росії на Україну", - твітує Брінк.

Через російські обстріли 2 вересня значних пошкоджень зазнала будівля Ісламського культурного центру Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим (мечеть на Нивках). Лідер кримських татар Рефат Чубаров назвав це "ще одним свідченням того, що Росія є країною абсолютного зла". А президент України Володимир Зеленський заявив у соцмедійному дописі, що Росія "не має поваги до духовних чи людських цінностей будь-якої релігії чи віри".


Нові заклики зняти обмеження на удари вглиб Росії

Після ранкових обстрілів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів України усунути "необґрунтовані обмеження на законне право країни на самооборону відповідно до Статуту ООН, що включає право завдавати ударів по законних військових цілях на російській території".

В соцмережевому дописі Кулеба звернувся до союзників України в Азії. Він наголосив на тому, що Росія використовує снаряди з північної Кореї для обстрілів України і закликав азійських партнерів збільшити військову допомогу Києву.

В США аналітики та політики поновили заклики до адміністрації Байдена зняти обмеження на застосування Україною далекобійної зброї.

"Час зупинити безглузді обмеження щодо України", - написав колишній конгресмен США Адам Кінзінгер в мережі Х, коментуючи повідомлення про влучання російської балістичної ракети по сиротинцю в Сумах.

Дослідниця американського Центру аналізу європейської політики Джессіка Берлін в коментарі щодо обстрілів звинуватила адміністрацію президента США Джо Байдена, а також канцлера Німеччини Олафа Шольца в тому, що заброняючи завдавати ударів вглиб території Росії, вони допомагають Москві.

Наразі США не послаблюють обмежень на використання Україною армійських тактичних ракетних систем великої дальності (ATACMS).

"Ви чули, як ми говорили, що українці можуть використовувати безпекову допомогу США, щоб захистити себе від транскордонних атак, іншими словами, для протидії вогню. Але що стосується дальніх ударів, глибоких ударів по Росії, наша політика не змінилась", – заявив прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер 27 серпня.

Виступаючи у середу вранці на пресконференції в Берліні, прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер і канцлер Німеччини Олаф Шольц заявили, що з боку жодної з їхніх країн також "немає нових рішень" щодо використання зброї, наданої Україні обома країнами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG