Спеціальні потреби

Впливові республіканці на з'їзді критикують політику Байдена щодо України


Колишній держсекретар США Майк Помпео виступає на 4-му дні Національного з’їзду Республіканської партії (RNC) у Мілуокі, штат Вісконсін, США, 18 липня 2024 року. REUTERS/Mike Segar
Колишній держсекретар США Майк Помпео виступає на 4-му дні Національного з’їзду Республіканської партії (RNC) у Мілуокі, штат Вісконсін, США, 18 липня 2024 року. REUTERS/Mike Segar

На з'їзді Республіканської партії, де мають затвердити кандидатуру колишнього президента США Дональда Трампа як кандидата від партії на листопадових виборах, впливові республіканці критикують зовнішню політику Байдена і, зокрема політику щодо України.

Але якщо одні вважають, що США за нинішньої адміністрації проявили слабкість, і допустили агресію Росії, то інші переконані, що Америка не повинна бути якось у цьому залучена і "посилати гроші якісь чужій країні".

Слабкість Америки спровокувала Росію напасти на Україну, заявив Майк Помпео, колишній директор ЦРУ та колишній державний секретар США, який працював в адміністрації Трампа.

Виступаючи на з'їзді Республіканської партії, де Дональда Трампа було висунуто кандидатом у президенти від цієї партії, він наголосив, що за часів Трампа президента Росії Володимира Путіна вдавалося стримувати. Але невдалий вивід американських військ з Афганістану дав сигнал про слабкість адміністрації Джо Байдена.

"Саме ця слабкість, яку ми побачили в Афганістані, спонукала Путіна до бійні в Україні", – сказав Помпео 18-го липня, в останній день з'їзду республіканців.

Він згадав також про бомбардування 8-го липня дитячої лікарні "Охматдит" у Києві. Тоді внаслідок російських ракетних ударів лише у Києві загинуло понад 30 людей, й понад сто дістали поранення.

"Минулого тижня ми побачили, що це означало. Дитячу лікарню розбомбили, невинних убили. Цього не повинно було бути", – сказав Помпео.

Помпео переконаний, що політика стримування зовнішніх ворогів працювала добре за президентства Трампа, а Сполучені Штати за адміністрації Трампа не усувалися від провідної ролі у світі.

При цьому Помпео наголосив, що за президентства Трампа не було "нових американських війн", противники США відчували силу та рішучість Америки, а світ дивився на Америку як на приклад для наслідування.

"Я бачив, як світ дивився на нашу країну як на неперевершений приклад того, яким має бути вільне суспільство", – наголосив Помпео у своїй промові перед делегатами з'їзду республіканців.

Натомість колишній журналіст телеканалу Fox News Такер Карлсон розкритикував адміністрацію Байдена за те, що вона приділяє занадто багато уваги закордонним справам, замість того, щоб виділяти гроші на боротьбу з епідемією наркотиків у США.

"Ми знаємо, звідки надходять наркотики. Ми знаємо шляхи постачання. Чи американські військові витратили мільярди на бомбардування стежки Хо Ши Міна? Чи ви не бачите, щоб наш головнокомандувач пропонував використовувати нашу армію для захисту нашої країни або життя її громадян? Ні, це для України. І це занадто. Власне, надто образливо. Це надто образливо, це середній палець в обличчя кожному американцю, це дуже чітка заява, яка є безпомилковою, що ми не дбаємо про вас", – сказав Карлсон, виступаючи у Мілуокі, де, за розрахунками організаторів, мало зібратися понад 50 000 гостей.

Національний з'їзд Республіканської партії відбувається протягом чотирьох днів раз на чотири роки. На конвенції республіканці обирають кандидата у президенти та віцепрезиденти на майбутніх виборах.

Цього року ними стали Дональд Трамп і сенатор від Огайо Джей Ді Венс. Венс раніше виступав проти допомоги Україні й зазначав, що понад 60 мільярдів доларів допомоги в теперішньому пакеті – це лише маленька частина того, чого потребує Київ, щоб переломити хід війни, й Сполучені Штати не мають індустріальної спроможності виробити достатньо зброї, необхідної Україні для перемоги.

Натомість Державний департамент США зауважив цього тижня, що надання допомоги Києву підтримує не лише керівництво США, а й американський народ загалом.

На брифінгу у вівторок, 16 липня, речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що "це стосується не лише американської громадськості, а й двопартійної більшості в обох палатах Конгресу", яка проголосувала за допомогу Україні.

"Коли законопроєкт про додаткове фінансування після перешкод зрештою пройшов голосування, ми побачили переважну більшість голосів на підтримку військової допомоги", – наголосив речник Державного департаменту.

Дональд Трамп готується виголосити першу промову після замаху – очікування. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:42 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG