Спеціальні потреби

Про секретний російський проєкт бойових безпілотників у Китаї Reuters розповіли джерела в розвідці


Люди розглядають російські безпілотники в центрі Києва, 15 червня 2023 р. (Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky)
Люди розглядають російські безпілотники в центрі Києва, 15 червня 2023 р. (Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Росія заснувала в Китаї програму для розробки та виробництва ударних безпілотників великої дальності для використання у війні проти України, повідомило агентство Reuters з посиланням на два джерела у європейській розвідці та документи, з якими ознайомилося агентство.

Іжевський електромеханічний завод “Купол”, дочірня компанія російської державної компанії з виробництва зброї “Алмаз-Антей”, розробила та провела льотні випробування в Китаї нової моделі безпілотника “Гарпія-3” (Г3) за допомогою місцевих фахівців, згідно з одним із документів – звітом з описом своєї роботи, який “Купол” надіслав російському Міністерству оборони на початку цього року.

“Купол” повідомив Міністерству оборони в наступному звіті про свою здатність виробляти безпілотники, включно з Г3, у великих масштабах на заводі в Китаї, для подальшого розгортання у “спеціальній воєнній операції” в Україні, як Москва називає війну.

“Купол”, “Алмаз-Антей” і Міноборони РФ не відповіли на запити Reuters про коментарі до цієї статті. Міністерство закордонних справ Китаю повідомило Reuters, що йому невідомо про такий проєкт, додавши, що в країні введені суворі заходи контролю за експортом дронів або безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Фабіан Хінц, дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень, аналітичного центру з питань оборони у Лондоні, зазначив, що постачання БПЛА з Китаю до Росії, якщо воно буде підтверджене, стане суттєвим розвитком подій.

“Якщо подивитися на постачання Китаєм дотепер, про яке нам відомо, то це були переважно товари подвійного призначення — це були компоненти, субкомпоненти, які можна було б використовувати в системах озброєнь, — сказав він у розмові з Reuters. — Це те, про що повідомлялося, але чого ми насправді ще не бачили, принаймні у відкритих джерелах, так це задокументованих передач цілих систем озброєнь”.

Проте Семюел Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки у Вашингтоні, сказав, що Пекін не наважився б підставити себе під міжнародні санкції за допомогу московській воєнній машині, й що потрібно більше інформації, щоб встановити, що Китай розташував на своїй території виробництво російських військових безпілотників.

Державний департамент США й український уряд не відповіли на запити про коментарі. Минулого тижня американські офіційні особи висловили занепокоєння з приводу того, що вони назвали підтримкою Китаєм російської воєнної машини, відмовившись надати деталі.

Г3 може пролетіти близько 2000 км, маючи корисне навантаження 50 кг, згідно зі звітами “Купола” Міністерству оборони РФ. Зразки Г3 та деяких інших моделей безпілотників, вироблених в Китаї, були доставлені “Куполу” в Росії для подальших випробувань, знову ж таки, із залученням китайських експертів, згідно зі звітами.

У документах не названо китайських фахівців з безпілотників, залучених до зазначеного проєкту, й агентству Reuters не вдалося встановити їх особи.

Згідно з двома окремими документами, з якими ознайомилося агентство Reuters, “Купол” отримав сім військових безпілотників, виготовлених у Китаї, включаючи два Г3, у своїй штаб-квартирі в російському місті Іжевськ. Документи являють собою рахунки-фактури, надіслані “Куполу” влітку російською фірмою, яка, за словами двох джерел в європейській розвідці, виступає посередником з китайськими постачальниками. В рахунках-фактурах, один з яких вимагає оплату в китайських юанях, не вказано дати доставлення та не ідентифіковано постачальників у Китаї.

Два джерела в розвідці заявили, що доставлення зразків безпілотників “Куполу” стало першим конкретним доказом, який виявила їхня організація, що цілі БПЛА, виготовлені в Китаї, постачалися в Росію, відтоді, як почалася війна в Україні у лютому 2022 року.

Джерела попросили не ідентифікувати ні їх, ні їхню установу, через конфіденційність інформації. Вони також попросили не розголошувати деякі деталі документів, зокрема їх точні дати.

“ПОДВІЙНІ СТАНДАРТИ ПРОДАЖУ ЗБРОЇ”

Джерела показали Reuters загалом п’ять документів, включаючи два звіти “Купола” Міністерству оборони у першому півріччі та два рахунки-фактури, на підтвердження своїх заяв про існування в Китаї російського проєкту з виробництва безпілотників для використання в Україні. Про цю програму раніше не повідомлялося.

У звітах “Купола” Міністерству оборони не вказано точніших місць розташування об'єктів, пов'язаних з проєктом. Агентство Reuters також не змогло встановити, чи погодило Міністерство оборони продовження запропонованого серійного виробництва дронів.

Пекін неодноразово заперечував, що Китай або китайські компанії постачали Росії зброю для використання в Україні, заявляючи, що країна залишається нейтральною. У відповідь на запитання для цієї статті, китайське Міністерство закордонних справ повідомило Reuters, що позиція Китаю контрастує з іншими країнами, де існують “подвійні стандарти щодо продажу зброї”, які, за словами міністерства, “підлили масла у вогонь української кризи”.

Китайське МЗС раніше цього місяця заявило, що не існує міжнародних обмежень на торгівлю Китаю з Росією, відповідаючи на повідомлення Reuters про те, що “Купол” почав виробляти в Росії військовий безпілотник далекого радіусу дії “Гарпія-А1” з використанням китайських двигунів і деталей.

Нові документи, представлені тут, свідчать про те, що державна компанія “Купол” пішла далі, закупаючи цілі БПЛА з Китаю.

І Росія, і Україна поспішають наростити виробництво безпілотників, які виявилися високоефективною зброєю під час війни.

Девід Олбрайт, колишній інспектор ООН з озброєнь, який очолює дослідницьку групу Інституту науки та міжнародної безпеки, та провів значну роботу, досліджуючи співпрацю Китаю та Росії у виробництві безпілотників, сказав Reuters, що “Купол” може обходити санкції Заходу проти Росії, створивши виробниче підприємство в Китаї, де він матиме доступ до передових чипів та експертів.

Але Бендетт з Центру нової американської безпеки сказав, що у Пекіна є підстави діяти обережно: “Офіційне існування фабрики, яка виготовляє БПЛА для росіян, наражає Китай на деякі з більш серйозних наслідків санкцій, тому неясно, до якої міри Китай буде готовий підставити себе”.

ЧИ МОЖНА ПОРІВНЯТИ Г3 З АМЕРИКАНСЬКИМ ДРОНОМ REAPER?

Г3 є модернізованою версією безпілотника “Гарпія-А1”, йдеться у звітах “Купола”, надісланих у Міноборони. Згідно зі звітами, безпілотник був вдосконалений китайськими фахівцями, які відштовхувалися від креслень “Гарпії-А1”.

“Купол” зазначив, що протягом восьми місяців проєкт у Китаї буде готовий до виробництва ударного БПЛА китайської розробки REM 1 з корисним навантаженням 400 кг. Два джерела в європейській розвідці заявили, що ця система буде схожа на американський дрон Reaper.

Джерела повідомили, що посередником між “Куполом” і китайськими постачальниками в проєкті виступила інша російська оборонна компанія “ТСК Вектор”. Вони зазначили, що російські фірми співпрацювали з китайською компанією під назвою Redlepus TSK Vector Industrial, що базується в Шеньчжені, не уточнюючи роль Redlepus.

“ТСК Вектор” і Redlepus не відповіли на запити про коментарі.

Окремий документ, з яким ознайомилося агентство Reuters, розкриває плани за участю компаній “Купол”, “ТСК Вектор” і Redlepus зі створення спільного російсько-китайського центру з досліджень і виробництва безпілотників в спеціальній економічній зоні Кашгар в китайській провінції Сіньцзян.

Агентству Reuters не вдалося визначити, хто створив документ, на якому були логотипи трьох компаній, або ж встановити, кому він був адресований. У документі говориться, що “передова дослідницька та виробнича база БПЛА” площею 80 гектарів зможе виробляти 800 безпілотників на рік. В документі не було зазначено, коли вона запрацює.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін заявив, що російська армія отримала близько 140 000 безпілотників у 2023 році, і що Москва планує збільшити цю кількість удесятеро цього року.

“Перемагає той, хто швидше реагує на вимоги на полі бою”, — сказав він на зустрічі в Санкт-Петербурзі щодо виробництва безпілотників.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG