Спеціальні потреби

CNN: розвідка США виявила, що Росія планувала убити керівника німецької компанії Rheinmetall, що виробляє зброю для України


Армін Паппергер, генеральний директор німецького виробника зброї та постачальника автомобілів Rheinmetall, на пресконференції у штаб-квартирі компанії в Дюссельдорфі, Німеччина, 14 березня 2024 року.
Армін Паппергер, генеральний директор німецького виробника зброї та постачальника автомобілів Rheinmetall, на пресконференції у штаб-квартирі компанії в Дюссельдорфі, Німеччина, 14 березня 2024 року.

Американський телеканал CNN повідомив, що на початку цього року розвідка США виявила, що російський уряд планував вбивство керівника потужного німецького виробника зброї, який виробляв артилерійські снаряди та військові транспортні засоби для України.

У своєму повідомленні CNN посилається на розмови з п’ятьма американськими та західними чиновниками, які знають подробиці цієї справи.

При цьому, за інформацією CNN, план убити очільника компанії Rheinmetall Арміна Паппергера був лише частиною змови щодо вбивства очільників оборонної промисловості по всій Європі, які підтримували військові зусилля України.

"Пеппергер був очевидною мішенню: його компанія Rheinmetall є найбільшим і найуспішнішим німецьким виробником життєво важливих 155-мм артилерійських снарядів, які стали основною зброєю в тяжкій війні на виснаження в Україні", – мовиться у повідомленні CNN.

Найближчими тижнями компанія відкриває завод бронетехніки в Україні, пише CNN, і за даними одного джерела, знайомого з даними розвідки, ці плани викликають глибоке занепокоєння Росії.

Гібридна війна Росії проти Заходу стає дедалі більш очевидною

Завдяки тому, що американці дізналися про ці плани Росії та повідомили про них уряд Німеччини, німецькі служби безпеки змогли захистити Паппергера та зірвати змову, пише CNN з посиланням на високопоставленого німецького урядовця.

Як з'ясували журналісти, Росія понад пів року проводила диверсійну кампанію по всій Європі, вербуючи місцевих непрофесійних агентів, яким доручалися завдання від підпалів складів, пов’язаних зі зброєю для України, до дрібних актів вандалізму.

"Усе це спрямовано на те, щоб перешкодити надходженню зброї із Заходу в Україну та придушити громадську підтримку Києва", – мовиться у повідомленні CNN.

Про те, що Росія веде підривну кампанію в країнах НАТО, і що було відомо раніше, але дані розвідки про те, що Москва готова вбивати високопоставлених західних осіб, засвідчили, "як далеко Москва готова зайти у своїй паралельній тіньовій війні, яку вона веде проти Заходу", повідомляє CNN.

Німецькі офіційні особи відмовилися коментувати деталі повідомлення CNN. Але виступаючи на полях саміту НАТО у Вашингтоні в четвер, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала, що це свідчить про те, як Росія "веде гібридну агресивну війну" проти європейських союзників, повідомляє CNN.

Як повідомляв Голос Америки, державний секретар США Ентоні Блінкен сказав, що НАТО готує плани й програми протидії гібридним загрозам Росії.

"Той факт, що ми бачили напади в останні місяці, підпали, диверсії, спроби вбивства, неправдиву інформацію, дезінформацію, кіберзагрози... це не поодинокі випадки, це частина навмисної стратегії Росії, спрямованої на підрив нашої безпеки та згуртованості альянсу", – сказав Блінкен, виступаючи 10 липня на саміті НАТО у Вашингтоні.

Він додав, що "кожен союзник це добре усвідомлює" і "на цьому гостро зосереджений". "Я думаю, що нам потрібно почати діяти", – сказав Блінкен.

Останніми місяцями Європою прокотилася серія підпалів, які влада в Чехії, Британії, Латвії, Польщі, Франції та Німеччині пов'язує з навмисними діями Москви.

Також Європейський Союз звинуватив Росію та Білорусь у використанні міграції як зброї проти країн ЄС, зокрема, проти Польщі, країн Балтії та Фінляндії.

Окремо фахівці з безпеки говорять про серію замовних вбивств у європейських країнах, які пов'язують з Росією, і які тривають протягом багатьох років.

Говорячи про ці інциденти, експерти з безпеки кажуть, що вони є частиною гібридної війни Росії проти Заходу.

І з кожним збільшенням допомоги для України – чи то через постачання нових озброєнь, чи то через запровадження нових санкцій проти Росії – Кремль посилює свої гібридні дії, зауважують оглядачі.

Минулого тижня американські бази в Європі підвищили бойову готовність через "комбінацію факторів", які "можуть вплинути на безпеку військовослужбовців та їхніх сімей, які базуються в регіоні". У Пентагоні наголосили, що йшлося про декілька факторів, "не пов’язаних з однією загрозою".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG