Спеціальні потреби

Різницю між патріотизмом та націоналізмом на прикладі Росії пояснив історик Снайдер


Виступ президента Росії Путіна перед Федеральною Асамблеєю Росії, 20 лютого 2019 року
Виступ президента Росії Путіна перед Федеральною Асамблеєю Росії, 20 лютого 2019 року

"Націоналізм завжди спрямований на себе, а патріотизм говорить: "Я хочу, щоб моя країна відповідала певних стандартам". Націоналізм, же, як правило говорить: "Ми завжди невинуваті, ми завжди невинні жертви". Так в короткому відеозверненні для Business Insider охарактеризував різницю між цими поняттями історик та автор книги "Дорога до несвободи" Тімоті Снайдер.

В якості прикладу він навів те, як Росія виправдовує свій напад на Україну.

"Наприклад, якщо ви - Росія, найбільша країна у світі, ви все ж, якимось чином, завжди займаєте оборонну позицію. Навіть якщо ви нападаєте на Україну, це, якимось чином подається, як операція з оборони, а не наступу. Націоналізм твердить: "завжди винуватий хтось інший".

"Політично це означає, що ви робите такі речі, як напад на Україну, підтримуєте ультраправих в Європі, підтримуєте кандидата у президенти США. Згодом це викликає певну реакцію. І коли така реакція настає, ви кажете своєму народові: "От бачите, це доводить, що ми – жертва".

Для утвердження власного впливу у світі Росія використовує суб'єктивні фактори та емоції, переконаний Снайдер. Росія відстає від провідних країн за об'єктивними параметрами, які характеризують впливовість країни у 20-му столітті, зокрема, обсягом економіки та технологічними інноваціями. Натомість, Росія намагається перевести дискусію у емоційну сферу, залучаючи такі емоції, як страх та неспокій. "Вони намагаються мобілізувати ці психологічні ресурси кіберзасобами", прагнучи розмити довіру до демократії, верховенства права, свободи слова на Заході, - говорить історик.

Дивіться також: Демократи почали посилену підготовку до президентських виборів 2020. Відео

Демократи почали посилену підготовку до президентських виборів 2020. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG