Спеціальні потреби

"Газпром" посилює експорт газу до Китаю


Ілюстративне фото. Президент Росії Владімір Путін і голова Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі на Форумі "Один пояс, один шлях" у Пекіні, Китай, 18 жовтня 2023 року. Sputnik/Сергій Гунєєв/REUTERS
Ілюстративне фото. Президент Росії Владімір Путін і голова Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі на Форумі "Один пояс, один шлях" у Пекіні, Китай, 18 жовтня 2023 року. Sputnik/Сергій Гунєєв/REUTERS

Російський "Газпром" розпочне щорічний експорт трубопровідного газу до Китаю в обсязі 10 мільярдів кубометрів у 2027 році. Про це повідомив керівник російської державної компанії-монополіста Олексій Міллер на щорічних зборах акціонерів у п’ятницю.

Він також сказав, що трубопровід "Сила Сибіру" до Китаю, який почав працювати наприкінці 2019 року, досягне запланованої потужності в 38 млрд кубометрів на рік у 2025 році.

"Газпром" намагався збільшити експорт газу до Китаю, причому ці зусилля набули гостроти після того, як його експорт газу до Європи, де раніше він отримував близько двох третин своїх доходів від продажу газу, зазнав краху внаслідок конфлікту Росії в Україні.

У лютому 2022 року, за кілька днів до того, як Росія направила свої війська в Україну, Пекін погодився купувати газ із далекосхідного російського острова Сахалін, який транспортуватиметься по новому трубопроводу через Японське море до китайської провінції Хейлунцзян.

Росія також роками веде переговори про будівництво газопроводу "Сила Сибіру-2" для транспортування 50 мільярдів кубометрів природного газу на рік з Ямальського регіону на півночі Росії до Китаю через Монголію. Це майже відповідатиме обсягам газопроводу "Північний потік-1", який після пошкоджень внаслідок вибухів у 2022 році зараз не працює та який раніше використовувався для транспортування дном Балтійського моря.

Переговори не завершилися через розбіжності в численних питаннях, в основному щодо ціни на газ.

Як раніше повідомляв Голос Америки, лідери країн G7 заявляли, що підтримка Китаєм Росії "сприяє" війні Москви проти України, чим вони посилили тиск на Пекін та продемонстрували свою готовність до запровадження подальших санкцій проти тих, хто матеріально підтримує воєнну машину Москви.

"Безперервна підтримка Китаєм оборонно-промислової бази Росії дозволяє Росії продовжувати незаконну війну в Україні та має значні та широкі наслідки для безпеки", — йдеться в комюніке лідерів G7, підписаному на саміті в Італії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG