Спеціальні потреби

Росія відправила військові кораблі на Кубу


Російський океанський рятувальний буксир "Ніколай Чікєр" ("Николай Чикер") у гавані кубинської столиці Гавани, 12 червня 2024. ADALBERTO ROQUE / AFP
Російський океанський рятувальний буксир "Ніколай Чікєр" ("Николай Чикер") у гавані кубинської столиці Гавани, 12 червня 2024. ADALBERTO ROQUE / AFP

Російські військово-морські кораблі увійшли у порт кубинської столиці Гавани. США і Куба заявили, що цей маневр не має воєнної мети, однак оглядачі розцінюють це як демонстрацію сили Кремлем на тлі зростання напруженості через війну в Україні.

Першими у гавань прибули паливне судно "Академік Пашин" і буксир "Ніколай Чікєр", за ними прямують фрегат ВМС РФ "Адмірал Горшков" і атомний підводний човен "Казань".

Фрегат і підводний човен провели ракетні навчання в Атлантичному океані на шляху до острова, повідомило міністерство оборони Росії напередодні.

Минулого тижня Куба заявила, що візит є стандартною практикою військово-морських кораблів дружніх до Гавани країн. Міністерство закордонних справ комуністичного уряду заявило, що на кораблях не було ядерної зброї, що підтвердили представники США.

"Ми уважно стежили за маршрутом кораблів, — сказав Reuters американський посадовець на умовах анонімності пізно у вівторок. — Жодного разу кораблі чи підводний човен не становили прямої загрози для Сполучених Штатів".

Очікується, що кораблі ВМС Росії залишаться в Гавані до 17 червня.

Гавана розташована всього за 160 км від міста Кі-Вест, штат Флорида, де розташована база військово-морської авіації США. І час візиту – оскільки адміністрація Байдена розмірковує, як далеко зайти, щоб допомогти захистити Україну від Росії – свідчить про щось більше, ніж "стандартна практика", – сказав Вільям Леогранде, професор Американського університету.

"Візит російських військових кораблів — це спосіб Путіна нагадати Байдену, що Москва може кинути виклик Вашингтону у своїй власній сфері впливу", — сказав Леогранде.

Зупинка також збігається з найгіршою соціальною та економічною кризою на Кубі за останні десятиліття, з дефіцитом всього, починаючи від їжі, ліків і палива, і зростанням незадоволення серед населення.

"Це... має відлуння Холодної війни, але на відміну від першої Холодної війни, кубинців тягне до Москви не ідеологічна спорідненість, а економічна необхідність", — сказав Леогранде.

Нагадаємо, Кубинська ракетна криза сталась у 1962 році, коли Радянський Союз відповів на розгортання ракет США в Туреччині, відправивши на Кубу балістичні ракети. Це спричинило протистояння, яке поставило світ на межу ядерної війни.

Зараз дві країни знову зміцнюють зв'язки. Президент Куби Мігель Діас-Канель у травні вчетверте відвідав Москву й був поряд із президентом Росії Владіміром Путіним на військовому параді до 9 травня.

Росія в березні поставила 90 тисячі тонн російської нафти на Кубу, щоб допомогти зменшити дефіцит, і пообіцяла допомогти Гавані в різних проєктах від виробництва цукру до інфраструктури, відновлюваних джерел енергії та туризму.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG