Спеціальні потреби

У Росії масштабний збій в роботі YouTube на тлі критики платформи з боку Кремля


Російські служби інтернет-моніторингу повідомили про масовий збій у доступності відеохостингу YouTube на тлі того, як російська влада посилила критику платформи.

Російська служба інтернет-моніторингу Сбой.рф заявила про тисячі повідомлень про збої в YouTube в Росії. Користувачі сказали, що можуть отримати доступ до YouTube лише через віртуальні приватні мережі (VPN).

"YouTube не працює", - сказав один анонімний користувач у коментарях на сайті.

Журналісти Reuters у Росії не змогли отримати доступ до YouTube. Вебсайт залишався доступним через деякі мобільні пристрої.

У компанії-власнику YouTube Alphabet (Google) поки відповіли на запит про коментар. Роскомнадзор також залишив без відповіді запит про коментарі.

YouTube є одним із останніх великих майданчиків, де зберігається свобода слова в російському Інтернеті, де продовжують розміщуватися матеріали противників Кремля, які були в основному видалені з інших популярних у Росії соціальних мереж.

Швидкість завантаження сайту помітно сповільнилася останніми тижнями, у чому російські законодавці звинуватили у цьому Alphabet, що там заперечили.

Олександр Хінштейн, голова парламентського комітету РФ з інформаційної політики, попередив минулого місяця, що швидкість YouTube впаде на 70%.

За його словами, деградація є "вимушеним кроком, спрямованим не проти російських користувачів, а проти адміністрації іноземного ресурсу, яка все ще вважає, що може безкарно порушувати та ігнорувати наше законодавство".

Пізніше Хінштейн прямо звинуватив у уповільненні нездатність Google інвестувати в російську інфраструктуру, таку як її локальні кеш-сервери, коли YouTube відхилив цю вимогу.

Минулого тижня представник YouTube заявив, що йому відомо про повідомлення про те, що деякі люди не можуть отримати доступ до YouTube у Росії. Зазначається, що це не сталося через будь-які дії щодо технічних питань з боку компанії.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG