Спеціальні потреби

Середньодобові втрати РФ в Україні були максимальними в останні два місяці – розвідка Британії


Архівне фото 2023 року: Плакат в Росії, що закликає на контрактну службу до війська
Архівне фото 2023 року: Плакат в Росії, що закликає на контрактну службу до війська

Середньодобові втрати російських військ (вбитими і пораненими) в Україні протягом травня і червня зросли до максимальних за весь час конфлікту 1262 і 1163 осіб відповідно. Про це повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані розвідки.

У британському міністерстві припускають, що загалом Росія, ймовірно, втратила (вбитими і пораненими) понад 70 000 солдатів за останні два місяці.

"Зростання втрат відображає відкриття Росією нового фронту в Харківській області, при збереженні колишньої інтенсивності наступальних операцій уздовж інших ділянок фронту. Хоча цей новий підхід збільшив тиск на фронті, ефективна українська оборона і брак російської підготовки зменшує здатність Росії використовувати будь-які тактичні успіхи, незважаючи на спроби розтягнути лінію фронту далі", – йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, рівень втрат російських військ, ймовірно, продовжуватиме в середньому перевищувати 1000 осіб на день протягом наступних двох місяців, оскільки Росія продовжуватиме намагатися тиснути на українські позиції за рахунок масованих ударів.

Раніше видання The New York Times із посиланням на розвідувальні служби писало, що у травні російська армія втрачала в Україні в середньому понад 1000 убитими й пораненими щодня. Це повідомлення про втрати РФ фактично підтверджує дані Генштабу ЗСУ.

Однак, як зазначало видання, щомісяця Росія набирає 25-30 тисяч солдатів – приблизно стільки ж, скільки залишають поле бою, це дозволило їй «продовжувати посилати хвилю за хвилею війська на українську оборону, сподіваючись розгромити її і прорватися через лінію окопів». Журналісти зауважили, що іноді такий підхід виявлявся ефективним, приносячи російській армії перемоги в Авдіївці та Бахмуті на сході України.

За останніми даними Генштабу ЗСУ, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 556 650 своїх військових.

Росія і Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG