Спеціальні потреби

Війна повернулася до себе додому – міністр оборони Латвії Спрудс


Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс представив зуби дракона, протитанкові їжаки та бетонні блоки біля кордону Латвії з Росією, 16 серпня 2024 року. Gints Ivuskans/AFP
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс представив зуби дракона, протитанкові їжаки та бетонні блоки біля кордону Латвії з Росією, 16 серпня 2024 року. Gints Ivuskans/AFP

Російська війна “певною мірою повернулася до себе додому” – так події довкола українського наступу у Курській області окреслив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс у інтерв'ю журналістці Голосу Америки Мирославі Ґонґадзе.

Раніше Спрудс заявляв, що Україна “має виграти війну на своїй території”, нагадує керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе.

Сьогодні ж Україна контролює понад тисячу квадратних кілометрів російської території і латвійський міністр переконаний – Україна має абсолютно повне право захищати свою територію і народ, зокрема завдаючи ударів по російських територіях.

“Зараз ми бачимо, що війна певною мірою повернулася до себе додому. Війну розпочав Путін і Росія”, – наголосив він.

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс під час інтерв'ю з журналісткою Голосу Америки Мирославою Ґонґадзе.
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс під час інтерв'ю з журналісткою Голосу Америки Мирославою Ґонґадзе.

Операцію ЗСУ на Курщині міністр розглядає як абсолютно легітимні дії у війні самозахисту, боротьбі за свободу і цілісність України:

Це дуже дуже важливий сигнал про те, що Росія не може виграти цю війну
Андріс Спрудс

“Українці мають право також завдавати ударів по території Росії… Це – дуже чітка позиція латвійців та Латвії, зокрема особисто моя”.

Це нагадує Росії про “елемент самознищення”, каже Спрудс:

“Я казав це на початку, що насправді Путін вагітний самознищенням, і рано чи пізно це повернеться назад. Тож тепер, як точно сказав президент Зеленський, війна повернулася туди, звідки розпочалася”.

Міністр додав, що йдеться і про “дуже, дуже важливий сигнал” про те, що Росія “не може виграти цю війну”.

Переміщені особи плачуть у церкві в Курську, 16 серпня 2024 року. TATYANA MAKEYEVA/AFP
Переміщені особи плачуть у церкві в Курську, 16 серпня 2024 року. TATYANA MAKEYEVA/AFP

“Рано чи пізно, звісно за підтримки союзників, Україна виграє цю війну, і я в цьому абсолютно впевнений. І це займе стільки часу, скільки буде потрібно. Але Україна повинна виграти цю війну”, – підсумував міністр оборони Латвії.

Попри певну нестачу ресурсів та очевидну вразливість з російського боку він також закликав не недооцінювати Росію. А особливо – схильність до ігнорування людського життя з її боку, як і агресивність цієї країни та її готовність поставити все на воєнні рейки.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG