Спеціальні потреби

Британське Міноборони: ЗСУ стримують "наймасштабніший" російський наступ з початку року


Український солдат на позиції в Авдіївці, Донецька область, Україна, 18 серпня 2023 року. (Фото: AP Photo/Libkos)
Український солдат на позиції в Авдіївці, Донецька область, Україна, 18 серпня 2023 року. (Фото: AP Photo/Libkos)

Російські війська в Україні розпочали скоординовані наступальні дії на декількох ділянках східного фронту, що є напевно найбільшою наступальною операцією росіян в Україні принаймні з січня 2023 року. Про це пише Міністерство оборони Великої Британії у своєму останньому звіті за розвідданими від 17 жовтня, оприлюдненому через мережу Х.

Зокрема, російські сили в Донецьку вже декілька днів здійснюють наступ на місто Авдіївка силами багатьох механізованих батальйонів, намагаючись взяти його в кільце. Добре захищена Авдіївка, яка перебуває на передовій з 2014 року, стоїть на заваді російським планам взяти під контроль територію всієї Донецької області.

Вашингтонський Інститут дослідження війни (ISW) 16 жовтня оприлюднив подібну оцінку, зазначивши на своєму вебсайті, що Росія, ймовірно, розгорнула підрозділи щонайменше двох бригад Центрального військового округу (ЦВО) - 15-ї та 21-ї ОМСБр за російською абревіатурою - для посилення наступальних дій сил так званої ДНР на Авдіївському фронті. Також, додає ISW, росіяни тримають у тактичному резерві 30-у ОМСБр ЦВО.

Водночас, зауважує британське Міноборони, українські захисники наразі стримують просування російських військ, завдаючи їм великих втрат у живій силі та техніці. Це є вірогідною причиною зміни риторики російського керівництва щодо очікувань від наступу на Авдіївку.

Зокрема, як зазначив ISW 15 жовтня, російський президент Володимир Путін заявив, що російські війська ведуть "активну оборону" на авдіївському, куп'янському та запорізькому напрямках.

“Характеристика Путіним російських наступальних операцій під Авдіївкою як “активної оборони”, а не “активних бойових дій”, як заявив посол Росії в ООН Василь Небензя 13 жовтня, або обговорення російських операцій як “наступу”, як це роблять деякі мілблогери, може бути спробою пом'якшити очікування щодо значних успіхів Росії”, - додає ISW.

Тим часом Сили спеціальних операцій України повідомили, що вночі 17 жовтня завдавати ударів по аеродромах, де базуються російські війська в окупованих Луганську і Бердянську. В результаті, за повідомленням ЗСУ, було знищено живу силу росіян, 9 гвинтокрилів, іншу спеціальну техніку, а також установку ППО і склад боєприпасів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG