Спеціальні потреби

"Ми повинні підготувати другий саміт миру, щоб припинити війну". Зеленський під час виступу на Раді Безпеки ООН


Президент України Володимир Зеленський виступає на засіданні Ради безпеки України з питань підтримання миру та безпеки в Україні.
Президент України Володимир Зеленський виступає на засіданні Ради безпеки України з питань підтримання миру та безпеки в Україні.

Росію можна лише змусити до миру, якщо світ згуртується на базі принципів Статуту ООН, переконаний президент України Володимир Зеленський. Про це він заявив, виступаючи на засіданні Раді Безпеки ООН, присвяченому Україні.

"Саме це потрібно – примусити Росію до миру як єдиного агресора у цій війні, єдиного порушника Статуту ООН", – заявив президент та додав, що Путін "порушив стільки міжнародних норм і правил, що не зупиниться сам по собі".

Зеленський також нагадав, що зараз, коли Україна наближається до третьої зими цієї війни, Росія знову намагається знищити енергетичну систему, включно з атомними станціями.

"Вони готуються націлитися на наші атомні електростанції – і ми маємо докази цього. Якщо Росія готова йти так далеко, це означає: ніщо, що ви цінуєте, для Москви не має значення. Такий російський цинізм буде вражати й надалі, якщо йому дадуть волю у світі", – переконаний український президент.

Виступаючи, Зеленський також нагадав про "формулу миру". За його словами, кожен пункт цієї формули базується на Статуті ООН, який є єдиний для всіх.

"Немає окремого Статут ООН для BRICS чи Групи семи. Немає окремого ірано-російського Статуту ООН, чи китайсько-бразильського Статуту ООН. Є один Статут ООН, який об’єднує всіх – має об’єднувати всіх", – зазначив він.

За словами Зеленського, "ми повинні підготувати другий саміт миру, щоб припинити війну". "І я запрошую всіх вас – усі нації, що дотримуються принципів, – приєднатися до нас у цьому процесі. Усі, хто справді поважає Статут ООН", – закликав Зеленський.

Раніше в інтерв’ю телеканалу ABC News президент України Володимир Зеленський сказав, що метою українського "плану перемоги" є суттєво підсилення України й примушення Росії припинити війну та розпочати переговори на більш справедливих засадах.

Мова не йде про переговори з Росією, зазначив Зеленський, який додав, що це – міст до дипломатичного шляху, як зупинити війну.

Як писав Голос Америки, за словами Зеленського, лише з позиції сили "ми можемо тиснути, ми можемо підштовхнути Путіна до зупинення війни, дипломатичним шляхом".

Час-Time. Підтримка України: промова Байдена в ООН, Зеленський у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG