Спеціальні потреби

Раділи, коли їхній фейк підхопив Ілон Маск – розслідувачі про російську "фабрику брехні"


За даними дослідників та правоохоронців, росіянин Ілля Гамбашидзе стоїть за дезінформаційною кампанією Doppelganger.
За даними дослідників та правоохоронців, росіянин Ілля Гамбашидзе стоїть за дезінформаційною кампанією Doppelganger.

Російська компанія "Агенція соціального дизайну" під керівництвом політтехнолога Іллі Гамбашидзе поширювала брехню, щоб послабити підтримку України у світі. Деякі з таких фейків підхопили, зокрема бізнесмен Ілон Маск, конгресвумен Марджорі Тейлор Грін та низка інших відомих осіб.

Все це відбувалося на замовлення Кремля, дійшли висновків журналісти проєкту "Схеми" (Радіо Свобода), які у співпраці з іншими європейськими редакціями дослідили cайти витоку внутрішніх документів російської фірми.

Також у рамках кампанії, відомої під назвою Doppelganger, тобто двійники, фірма Гамбашидзе копіювала сайти відомих видань та підробляла офіційні документи.

4 вересня американські правоохоронці подали клопотання про арешт 32 доменів ресурсів, що повʼязують із компанією російського політтехнолога. У матеріалах справи щодо "Агенції соціального дизайну" вказане, зокрема, і розслідування журналіста Голосу Америки Метью Купфера.

"США і Євросоюз вживають заходів щодо закриття цих сайтів, але все це є дуже складним процесом, тому що закриєш 32 - зʼявляться ще 32, вони придбають нові домени, нові сайти. Тобто це постійна боротьба. Це дуже складне питання для урядів, для дослідників дезінформації..." , – пояснив Метью Купфер у розмові з Українською службою Голосу Америки.

Фейки про українських біженців та меми для Маска

Російські "виробники брехні" під керівництвом Іллі Гамбашидзе продукують фейки, враховуючи специфіку кожної країни, пояснив один із розслідувачів проєкту "Схеми" Максим Савчук.

За його словами, один із прийомів, які використовують росіяни, - це ефект додаткової реальності, коли до існуючої проблеми вигадують "додаткову".

Так, наприклад, враховуючи чутливе питання щодо мігрантів у Європі, з подачі "Агенції соціального дизайну" почали з'являтися історії про українських переселенців.

Вкидували брехню про українців, змальовуючи їх дикими і дурними

"Гамбашидзе і його команда вкидували брехню про українців, які перебувають на території ЄС, змальовуючи їх дикими і дурними. Відверто фальшували відео, видаючи їх за відео відомих німецьких та італійських видань...", – розповів Савчук.

Так у 2022 році з'явився фейк, що українські мігранти на території Німеччини підпалили будинок родини, яка надала їм прихисток.

"Це була відверта брехня з посиланням на видання Bild, яке взагалі такого відео не створювало. У телеграм-каналах це відео активно розкручували зокрема на німецьку та італійську аудиторію... Українська організація StopFake розвінчала цю брехню і довела, що відео сфальсифіковане. І тільки зараз ми зрозуміли, хто є автором цього фейку", – сказав Савчук.

За словами Метью Купфера, дезінформаційна активність "Агенції соціального дизайну" проводилася в різних країнах, зокрема у США, Україні, особливий фокус був на Німеччині і Франції, а також компанія мала плани на Латинську Америку.

Хоча найчастіше такі фейки поширюють соцмережами невідомі анонімні користувачі, боти, часто на них "клюють" і відомі особи.

Зокрема, один із мемів, створених компанією Гамбашидзе, із зображенням президента України Володимира Зеленського, поширив власник соцмережі Х Ілон Маск.

"Ми відслідкували, як команда Гамбашидзе активно відреагувала на пост Маска. Там була радість на літучці, що "цей фейк створили ми, а Маск його поширив, це велика перемога." Враховуючи аудиторію Маска, зрозуміло, що якщо власник соцмережі поширив цей фейк, створений російською "фабрикою брехні", це для них дуже великий подарунок", – розповів Максим Савчук.

Один із мемів, створених компанією Гамбашидзе, поширив власник мережі Х Ілон Маск
Один із мемів, створених компанією Гамбашидзе, поширив власник мережі Х Ілон Маск

Ще один фейк, створений росіянами для західної аудиторії, стосувався торгівлі українськими дітьми, яких зі Львова, згідно з вигадкою, відправляли до ЄС.

За даними розслідування, цю неправдиву інформацію розповсюджували у Telegram-каналах російською, польською, англійською та французькою мовами. Серед людей, які підхопили фейк, була американська конгресвумен-республіканка Марджорі Тейлор Грін.

"Ми побачили, відслідковуючи документи, що команда Гамбашидзе була дуже рада, що американці серйозно поширили цю брехню... Це для них перемога, бо їхня брехня доходить до аудиторії, причому не їхніми руками, а руками і голосом офіційних осіб, чиновників, службовців тих чи інших країн," – сказав Савчук.

Сайти-клони та фейкові акаунти американців у соцмережах

Втім, передусім кампанія "Doppelganger", якою займалася фірма Гамбашидзе, відома створенням копій сайтів світових видань.

"У клопотанні ФБР є кілька прикладів: "The Washington Post" – відома американська газета, "Fox News" – консервативний телеканал, французька "Le Monde", "The Forward" – історичне єврейське видання у США... Дуже складно відрізняти їх від справжніх сайтів, вони абсолютні копії, за одним винятком – в них різні доменні адреси. Тобто www.foxnews.com - це справжній сайт, а www.foxnews.іа – це фейк", – розповів Купфер.

Однією з масштабних акцій російської кампанії було підживлення інформації про конфлікт між президентом України Володимиром Зеленським і колишнім головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, зазначив журналіст Голосу Америки:

"Це один із найбільш суттєвих прикладів в історії кампанії Doppelganger... Українські, американські, європейські ЗМІ дуже довго обговорювали конфлікт між ними. І, можливо, конфлікт був, але ці фейкові сайти, копії таких медіа, як, наприклад, The Washington Post і Fox News, намагалися збільшити ефект та значимість у суспільстві цього конфлікту."

Також, у матеріалах ФБР, опублікованих на початку вересня, йдеться про те, що в рамках кампанії створювали фейкові акаунти в соцмережах від імені українців, американців, німців.

"Але насправді це росіяни. І, можливо, там є робота штучного інтелекту", – додав Купфер.

Гамбашидзе та куратори з Кремля

Точна дата старту кампанії з дезінформації Doppelganger невідома, але перші фейки розслідувачі знайшли на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році.

За словами Метью Купфера, Ілля Гамбашидзе раніше працював на різних російських політиків, зокрема, на заступника голови Держдуми Петра Толстого, а також співпрацював з партією Володимира Жириновського ЛДПР.

Згідно з документами витоку, які дослідили журналісти проєкту "Схеми", політтехнологи Гамбашидзе стоять також за запуском та розкруткою "політичного руху" прокремлівського політика Віктора Медведчука "Другая Украина".

У березні 2024 року Міністерство фінансів США слідом за керівництвом ЄС додало Гамбашидзе, його бізнес-партнера та їхні компанії у санкційні списки за проведення дезінформаційних кампаній.

Однак, кажуть розслідувачі, невідомо як сильно ці санкції впливають на самого Гамбашидзе, який мешкає та заробляє в Росії. Однак санкції точно торкнулися його колишньої дружини та дітей.

"Я дізнався, що його діти живуть у США, і коли США додали його до санкційних списків, він втратив можливість платити аліменти на своїх дітей", – розповів Метью Купфер.

За словами Максима Савчука, виробники брехні під керівництвом Іллі Гамбашидзе мають щоденні наради, де члени команди аналізують інформаційний порядок денний різних країн та "вишукують найбільш дражливі питання, що можуть стати приводом для вкидання фейків". Все це відбувається за безпосереднього кураторства Кремля.

"Ми бачимо на летючках, які відбуваються в "Агенції соціального дизайну", зокрема, Сергія Кірієнка, першого заступника керівника адміністрації президента Росії Володимира Путіна, та Софію Захарову, яка так само працює в адміністрації Путіна. Тож ми бачимо, що Кремль безпосередньо має стосунок до приватної фабрики брехні на чолі з Іллею Гамбашидзе, яка продукує фейки як на конвеєрі", – пояснив Савчук.

Раніше у вересні Міністерство юстиції США вжило заходів проти двох російських змов із поширення дезінформації, ліквідувавши 32 вебсайти фейкових новин і висунувши звинувачення двом співробітникам телеканалу RT, який підтримує Кремль. Їх звинуватили у спрямуванні майже 10 мільйонів доларів через американську компанію для просування матеріалів, сприятливих для російського уряду.

А минулого тижня Державний департамент США звинуватив RT у прямій роботі на російські спецслужби. Росія та RT заперечують ці звинувачення.

Розслідувач проєкту "Схеми" про роботу російської "фабрики фейків”. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:23 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Шинкаренко

    Кар'єру на українському телебаченні розпочала у 2008 р., до Української служби Голосу Америки долучилася у 2022 р. Найбільше люблю розповідати про сильні і добрі вчинки “звичайних” людей.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG