Спеціальні потреби

Музична студія на колесах популяризує спадщину Леннона


Музична студія на колесах
Музична студія на колесах

Освітньо-туристичний автобус Джона Леннона – це своєрідна музична студія на колесах. Неприбутковий проект присвячений фронтмену “Бітлз”, якого вбили 8 грудня 1980 року.

Освітньо-туристичний автобус Джона Леннона – це своєрідна музична студія на колесах. Неприбутковий проект, за підтримки вдови Леннона Йоко Оно, присвячений фронтмену “Бітлз”, якого вбили восьмого грудня 1980 року.

Автобус подорожує країною, даючи молодим людям унікальну можливість навчитися писати, виконувати, записувати та творити пісні та відеокліпи.

У дорозі

Починаючи з 1998 року автобус Леннона проводить в дорозі десять місяців у рік, заїжджаючи у школи, коледжі, громадські центри та на музичні фестивалі.

Цьогорічний тур присвячений 70 річниці з дня народження Леннона та проспонсорований компанією Монт Бланк, яка лідирує на ринку канцелярських товарів. Компанія випустила спеціальне видання ручки Джона Леннона і тому, розповідає представник компанії Жан-Патрік Шміц фінансова підтримка автобусного туру сама собою зрозуміла.

“Для нас Джон Леннон є однин з тих музикантів минулого століття, який надихав не одне покоління. Коли ми працювали над цим проектом, то ідея з автобусом Леннона видалася нам надзвичайно цікавою. Особливо в наш час, коли у школах дуже обмежений бюджет і мистецькі програми часто першими потерпають від бюджетних скорочень”, - каже він. “Цього року Джону Леннону виповнилося б сімдесят. Якби він був сьогодні серед нас, то всім серцем підтримав би цю програму”.

Останній тур стартував у жовтні

“Відколи ми розпочали цей тур з Нью-Йорку автобус устиг побувати в Лас-Вегасі, Лос-Анжелесі, Г’юстоні, Маямі. До речі, автобус має на меті збільшити кількість турів у рік”, - повідомляє Шміц. “У нас є домовленість зі школами, щоб ми могли паркувати автобус на стоянках перед школою”.

Зупинка музичного автобуса

“Спочатку я казала, що це абсолютно неможливо помістити професійну записуючу студію в автобусі ще й на парковці нашої школи й була не правою”, каже Лінда Ріель, яка займається організацією роботи учнів та викладачів у середній школі Ґрейді, що у Г’юстоні в штаті Техас, де й зупинявся знаменитий автобус. “Автобус з професійними музикантами приїхав рано вранці. Вони буди дуже винятковими у співпраці з учнями, намагаючись виявити їхні приховані таланти, про які ми знали, а тепер гадаю і самі учні це усвідомили”.

Для участі в музичному експерименті відібрали вісім учнів, які займалися музикою протягом двох років. На думку Ріель для них це було чимось визначним:

“Я зайшла всередину автобуса, щоб побачити як все відбувається. Вони попросту помахали мені рукою і покликали підійти. Я хочу сказати, що вони повністю присвятили себе музичному процесу, а під кінець дня знімали відео до музики. Музиканти були дуже творчими. В якийсь момент вони з’явилися на розі вулиці з гітарами та в окулярах, персоніфікуючи відому рок-зірку. Вони наочно продемонстрували ‘Ось так ми рухаємось вперед’”.

Одним з учасників проекту став учень сьомого класу Дилон Джонсон, який грає на перкусії. Він каже, що відтоді до нього щодня підходили друзі та розпитували про проект:

“Вони щодня запитували: ‘Гей, Дилон, що то був за великий автобус на шкільній парковці? ’ Я думаю це мені дуже допомогло у процесі написання та створення музики. Взагалі - то я написав дві чи три пісні після цього. Ми опрацьовували наші пісні самі, починаючи від недоліків у текстах до комп’ютерного монтажу. Ми відпрацювали все це”.

Праця з музикантами в автобусі також мала великий вплив на Джордан Парселл, тринадцятирічної кларнетистки.

“Коли я вперше зайшла, то дуже соромилася, але вони були настільки добрими, що продовжувати соромитися стало важче. Тепер, після закінчення проекту я хочу побачити як виглядають інші музичні студії. Хочу продовжувати грати й надалі”.

Після магічного досвіду творення та записування музики учні кажуть, що їхньою мрією в майбутньому є стати музикантами, щоб надихати людей так, як це робив Джон Леннон.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG