Спеціальні потреби

Вбито захисницю української мови – західні ЗМІ про розстріл Ірини Фаріон


Українська професорка, політикиня, блогерка, захисниця української мови Ірина Фаріон застрелена у Львові 19 липня. REUTERS/Роман Балюк REUTERS/Roman Baluk
Українська професорка, політикиня, блогерка, захисниця української мови Ірина Фаріон застрелена у Львові 19 липня. REUTERS/Роман Балюк REUTERS/Roman Baluk

Західні інформаційні агенції пишуть про смерть від пострілу у скроню мовознавиці, професорки та колишньої народної депутатки України, діячки, блогерки Ірини Фаріон, відомої радикальними висловлюваннями проти зросійщення українців.

“Вона стала відомою завдяки послідовній промоції української мови та дискредитації державних службовців, які розмовляли російською”, – пише агенція Reuters.

У Львові застрелили націоналістку, яка виступала за українську мову
The Guardian

Британська газета The Guardian опублікувала статтю про вбивство під заголовком "У Львові застрелили націоналістку, яка виступала за українську мову".

Міністерство внутрішніх справ України підтвердило, що Ірина Фаріон була поранена 19 липня у Львові. Вона померла в лікарні від отриманих травм.

"Злочин перекваліфіковано на ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України", – йдеться на сайті МВС України. Стаття передбачає позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що керівники МВС та СБУ оперативно доповідають йому особисто щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон, задіяні "всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ".

"Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність", – написав Зеленський у мережі "Телеграм", коли лікарі ще боролися за життя Фаріон.

Правоохоронці наразі намагаються встановити особу нападника та затримати його.

Журналіст Віталій Портников повідомив, що чоловік приблизно 20-річного віку вештався поблизу будинку Фаріон останніми днями, згідно із свідченнями її сусідів.

Цю інформацію підтвердив і міністр МВС України Ігор Клименко. За його словами, працюють львівські та київські поліцейські та криміналісти. Основні версії, каже міністр – громадська, політична діяльність і особиста неприязнь, "не виключають" й інші версії. Наявна й "деяка інформація" про скоєння злочину і його виконавця, сказав міністр, яку поки не розголошують.

Радіо Свобода нагадує: Ірині Фаріон було 60 років, вона була депутаткою Верховної Ради сьомого скликання у 2012–2014 роках від партії ВО "Свобода". Мала радикальні погляди з питань функціонування української мови, деякі її висловлювання викликали гучні публічні дискусії.

"У 2018 році, коли Україна воювала з фінансованими Росією сепаратистами, які захопили територію на сході, вона закликала "бити в щелепу кожному російськомовному", – пише Reuters.

Багато українців розмовляють російською, що є спадщиною радянської влади, коли українська перебувала під офіційним тиском
Reuters

Агенція також повідомляє своїй аудиторії, що "попри те, що українська мова є єдиною державною мовою України, багато громадян розмовляють російською як рідною мовою, що є спадщиною радянської влади, коли українська мова перебувала під офіційним тиском".

Ірина Фаріон є авторкою книжок про норми, "красу і силу" української мови, про Степана Бандеру, Івана Пулюя, Маркіяна Шашкевича, про необхідність протистояння англізмам тощо.

"Це був постріл в Україну, – емоційно написала співачка Марія Бурмака. – Ірина Фаріон у своєму Youtube-каналі розповідала про видатних українців, які загинули за ідею. За ідею загинула і вона сама. Навряд чи хтось захищатиме українську мову так затято і безкомпромісно. Мова має значення. За неї вбили Ірину Дмитрівну Фаріон. Вічна пам‘ять".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG