Спеціальні потреби

Рютте: В НАТО існує “повна єдність” щодо бажання перемоги України


Генеральний секретар НАТО Марк Рютте виступає на пресконференції під час зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, 18 жовтня 2024 р. (Фото: François WALSCHAERTS / AFP)
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте виступає на пресконференції під час зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, 18 жовтня 2024 р. (Фото: François WALSCHAERTS / AFP)

Україна стане членом НАТО у майбутньому, й серед країн-членів Альянсу існує “повна єдність” щодо бажання перемоги Києва у війні.

Водночас членство чи запрошення України до НАТО не було головною темою дискусії під час зустрічі міністрів оборони альянсу з представниками України цього тижня.

Москва може бути голосною, але НАТО є сильним
Марк Рютте

Про це заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції за результатами дводенного саміту оборонного блоку в Брюсселі.

“Треба сказати, що основна увага під час обговорення була спрямована на відправку масштабної військової допомоги в Україну, звісно, від збройних сил тут, на Заході”, - сказав Рютте.

“Очевидно, ми всі знаємо, що Україна стане членом НАТО, тому питання в тому, коли саме, а також коли буде надано запрошення. Але це було не головне питання вчорашньої дискусії”, - додав він.

Натомість Рютте вчергове перерахував заходи, яких вживає Альянс для створення так званого мосту, який передуватиме власне приєднанню України до оборонного блоку.

В цьому контексті він нагадав, зокрема про зобовʼязання Альянсу надати Києву 40 мільярдів євро допомоги протягом року від Вашингтонського саміту у липні цього року.

Він також згадав двосторонні безпекові угоди між країнами НАТО та Україною, створення командного центру Альянсу у Вісбадені для координації допомоги та тренування для України тощо.

“Усе це в сукупності є своєрідним шляхом, містком до членства. Таким чином, залишається лише питання - яке все ще є важливим з політичної точки зору та з багатьох інших причин - щодо точного покрокового підходу до членства, і це те, що ми постійно обговорюємо, звичайно, також між собою”, - пояснив генсек.

Втім Рютте відмовився деталізувати позицію НАТО щодо запропонованого президентом України Володимиром Зеленським "плану перемоги".

Натомість він зауважив, що всі країни Альянсу хочуть перемоги України у війні, й у цьому між ними існує “повна єдність”.

“У цьому альянсі є повна єдність щодо того, що ми хочемо, щоб Україна перемогла. Ми хочемо, щоб Путін не домігся свого, тому що йдеться про наші цінності, про нашу колективну безпеку”, - зазначив він.

“Це не означає що вчора ми обговорювали пункт за пунктом весь "план перемоги". Розмови вчора ввечері не полягали в цьому. Ми з повагою взяли це до відома. Ми всі згодні, я вважаю, я не проводив опитування в кімнаті. Це важливий сигнал про те, що український уряд і президент погодилися між собою щодо цього плану перемоги. Це, безсумнівно, буде частиною поточних дискусій з Україною”, - додав Рютте.

Водночас за його словами найважливішим у дискусії між НАТО та Україною було переконатися, що Росія не вважатиме, наче підтримка України може згодом сповільнитися.

“Росія залишається найбільш значною і прямою загрозою безпеці Альянсу. І Путін вдається до дедалі більш безвідповідальної риторики. Москва може бути голосною, але НАТО є сильним. У більш невизначеному світі життєво важливо, щоб ми продовжували модернізувати наші можливості”, - підсумував генсек у іншій частині свого виступу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG