Спеціальні потреби

Байден привітав Рютте на посаді генсека НАТО і підтвердив відданість 5 статті про колективну оборону


Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час церемонії передачі в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 1 жовтня 2024. Фото JOHN THYS / AFP
Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час церемонії передачі в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 1 жовтня 2024. Фото JOHN THYS / AFP

Президент Джо Байден привітав Марка Рютте на посаді генерального секретаря НАТО, сказавши, що він має "вражаючий послужний список як людини, що формує консенсус, і рішучого лідера".

Марк Рютте заступив на посаду генерального секретаря Організації північноатлантичного договору 1 жовтня, змінивши на ній Єнса Столтенберга, який очолював її протягом останніх десяти років.

У заяві Байдена, поширеній Білим домом, мовиться, що президент США цілком впевнений, що новий генсек продовжуватиме працювати над зміцненням Альянсу, що протягом 75 років зміцнював колективну безпеку країн-членів та захищав демократичні країни.

Байден підтвердив вірність США принципам колективної безпеки, на яких базується НАТО, на тлі побоювань щодо наслідків для Альянсу у разі потенційної перемоги на президентських виборах республіканця Дональда Трампа, який неодноразово критикував організацію.

"Сполучені Штати залишаються глибоко відданими найуспішнішому Альянсу в історії світу. Ми твердо дотримуємося нашого священного зобов’язання за статтею 5: напад на одного є нападом на всіх", – мовиться у заяві Білого дому.

Байден подякував Столтенбергу, який покидає цю посаду, назвавши його каденцію – 2014-2024 роки, що збіглася з російською агресією проти України, – "найважливішим десятиліттям для євроатлантичної безпеки з часів Другої світової війни".

Як повідомляв Голос Америки, вступаючи на посаду, в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі Марк Рютте пріоритетом назвав посилення обороноздатності НАТО та збільшення інвестицій в оборону.

Другим важливим напрямком він назвав посилення підтримки України з боку НАТО та наближення її до членства в Альянсі, "тому що у Європі не може бути тривалої безпеки без міцної, незалежної України".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG