Спеціальні потреби

Салліван: кадрові рішення в Збройних силах України – це справа українського уряду


Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван
Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван

Білий дім на тлі чуток про можливу відставку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного заявив, що кадрові рішення в Збройних силах України – це справа українського уряду.

"Це не те питання, яке американський уряд має зважувати так чи інакше. Тому ми залишилися осторонь цих кадрових рішень. І, звичайно, це суверенне право України і право Президента України приймати свої кадрові рішення. Ми чітко дали зрозуміти, що ми просто не збираємося вплутуватися в це конкретне рішення. Ми на це напряму вказали українцям", - сказав в програмі "Обличчям до нації" на каналі CBS News радник з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Як раніше повідомляв Голос Америки, низка західних видань повідомляє, посилаючись на свої джерела, що уряд України повідомив Білому дому, що президент Володимир Зеленський вирішив звільнити свого верховного командувача, генерала Валерія Залужного. Зокрема, за даними Washington Post, яка посилається на свої джерела, офіційні особи Білого дому не підтримали, але і не заперечували проти рішення Києва у цьому важливому питанні, але визнали його суверенним вибором президента.

Американські оглядачі, зокрема, Стівен Пайфер, експерт зі Східної Європи зі Стенфордського університету та колишній посол США в Україні, також застерігають від того, що виглядає як розкол між політичним та військовим керівництвом України, але вважають, що США повинні триматися подалі від цієї справи, що є внутрішнім питанням України.

У четвер, як повідомляв Голос Америки, Залужний опублікував колонку на сайті CNN, де окреслив ключові підходи для Києва й Заходу, які можуть допомогти українським силам перемагати Росію на полі бою.

Офіційно українська влада на різних рівнях заперечила наявність указу президента на звільнення Залужного.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG