Спеціальні потреби

На саміті ЄС обговорять, як використати російські кошти на зброю для України, але рішення не очікується


В Єврокомісії пропонують надати на оборонну допомогу Україні 90% доходів від заморожених державних російських активів
В Єврокомісії пропонують надати на оборонну допомогу Україні 90% доходів від заморожених державних російських активів

Лідери Європейського союзу 21 березня обговорюють те, як використати доходи від заморожених російських активів, щоб озброїти Україну.

Серед інших питань дводенного саміту - зміцнення оборони Європи, перехід економіки на "воєнні рейки"

"Протягом десятиліть Європа недостатньо інвестувала у свою безпеку й оборону", – написав у своєму листі до учасників саміту Шарль Мішель, президент Європейської ради. Він закликав перевести оборонну промисловість ЄС "в режим воєнної економіки".

В Єврокомісії пропонують надати на оборонну допомогу Україні 90% доходів від заморожених державних російських активів, а решту 10% використати для відбудови. Таку пропозицію раніше цього тижня озвучив Верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель.

Згідно з оцінками, обсяг доходів на заморожені російські активи становить 2,5 - 3 мільярди євро на рік.

Уряд Бельгії, де заморожено більшу частину з майже 300 мільярдів доларів російських державних активів, підтримав пропозицію передачі Україні частини доходів для закупівлі зброї.

"Це гарна пропозиція, - сказав агенції Reuters прем'єр-міністр країни Александр Де Кроо. - Гадаю це раціональний шлях. Думаю, що ідея надати це в основному на закупівлю зброї цілком має сенс".

Однак, рішення щодо передачі Україні коштів може і не бути прийнято через позицію Угорщини, повідомляє DW на основі інформації з європейським дипломатом. Неназваний дипломат сказав в коментарі DW, що Угорщина виступає проти того, щоб кошти пішли на зброю для України.

В проєкті декларації саміту, який цитує Reuters, йдеться, що учасники "оглянули прогрес" із використання доходів "на користь Україні, що може включати фінансування військової підтримки" і дають вказівку установам ЄС "працювати над цим далі".

До учасників в онлайн режимі звернеться президент України Володимир Зеленський.

В Кремлі заявили, що застосують "всі можливі юридичні механізми наявні зараз та ті, які можуть бути наявні в майбутньому", якщо ЄС прийме рішення про використання доходів від російських активів для допомоги Україні.

Питання підтримки Києва буде серед основних на саміті, як і гуманітарна підтримка Гази. Щодо питань підтримки Гази, перед учасниками виступить генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

В статті використано матеріали АР, Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG