Спеціальні потреби

Італія передає Україні ще одну систему SAMP/T. На що вона здатна та чи отримує Київ обіцяні Patriot?


Система SAMP/T під час Міжнародного авіашоу у Парижі, 19 червня 2023. Ludovic Marin, Pool via AP
Система SAMP/T під час Міжнародного авіашоу у Парижі, 19 червня 2023. Ludovic Marin, Pool via AP

Італія оголосила про передання Україні ще однієї системи ППО SAMP/T. Оголошуючи про це, міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що оборона України "не повинна спричинити світову війну".

"Ми надсилаємо нову систему SAMP/T для захисту лікарень, шкіл, університетів… для цієї країни, на яку напала Росія", — сказав Таяні Radio 24. Він додав, що "захищати Україну не означає розв'язувати світову війну... Ми допомагаємо Україні і повинні досягти справедливого миру".

Особливості SAMP/T

Це друга система італійсько-французького виробництва на озброєнні в Україні, раніше спільно Італія і Франція надіслали Києву одну таку установку, пише Politico.

Система SAMP/T в основному призначена для збивання літаків і балістичних ракет. Для порівняння, система американського виробництва Patriot є більш гнучкою, що дозволяє перехоплювати різні цілі, включаючи літаки, безпілотники, балістичні та крилаті ракети.

Водночас експерти також вказують на більшу ефективність SAMP/T з погляду кількості залучених у її роботу військовиків, здатності відстежувати більше загроз одночасно та дизайн, який дозволяє контролювати простір на 360 градусів, що пропонує більше функціональних можливостей порівняно з Patriot.

При цьому SAMP/T має набагато менший бойовий досвід — вперше було використано на полі бою саме в Україні. Також жодна система SAMP/T не була продана до інших країн із моменту підписання угоди про це із Сінгапуром у 2013 році. При цьому майже 20 європейських країн використовують Patriot.

ППО для України

У липні під час саміту НАТО у Вашингтоні президент США Джо Байден повідомив про "історичну" передачу Україні п'яти додаткових стратегічних систем протиповітряної оборони від США та партнерів. Чотири батареї Patriot: три – від США, Німеччини та Румунії, ще одну, за планом, мають спільно зібрати Нідерланди з іншими партнерами. Тоді ж було оголошено, що Італія передасть додаткову систему SAMP/T.

Пізніше у липні президент України Володимир Зеленський повідомив про посилення української ППО системою Patriot з Німеччини, але заявив, що Україні загалом потрібно 25 систем Patriot, і додав, що не розповість, скільки ЗСУ "ще потрібно, (бо) буде зрозуміло, скільки у нас вже є".

При цьому агенція Bloomberg повідомляла, що низка союзників України по НАТО не виконують свої обіцянки щодо прискорення постачань систем протиповітряної оборони та іншого військового обладнання.

Минулого тижня нідерландські медіа повідомили, що неназваний союзник не дотримався нідерландського плану спільної підготовки системи Patriot для України. Міноборони Нідерландів повідомило, що підготувало зі свого боку необхідні компоненти, однак інший союзник не дотримується свого зобов'язання.

Болгарські медіа пишуть, що свою частину обіцянки не дотримала Німеччина. Офіційно Нідерланди чи Німеччина не підтвердили цього.

Однак, як пишуть видання, експерти вважають, що ріст взаємозалежності між Німеччиною та Нідерландами, зокрема у сфері протиповітряної оборони, впливає на динаміку безпеки обох країн. Берлін заявив, що надсилання додаткових засобів ППО може поставити під загрозу його власну безпеку, що особливо важливо, оскільки європейські країни НАТО тепер повинні надавати пріоритет своїй безпеці, враховуючи, що деякі, як-то Нідерланди, висловлювались за дозвіл для України завдавати ударів углиб території Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG