Спеціальні потреби

RT поширює дезінформацію Кремля, займається розвідкою та військовими закупівлями - нові санкції США обмежують вплив RT у світі


Сполучені Штати ввели нові санкції проти трьох установ та двох осіб, пов'язаних із діяльністю RT (колишнє Russia Today) за кордоном, а також попередили союзників - Кремль використовує RT не лише для поширення дезінформації, а і для кібервпливу, розвідки та закупівлі військових товарів.

США звинувачують RT в прихованій діяльності в усьому світі. "Ми знаємо, що RT перестало просто бути медійною організацією, а має кіберможливості. Вона також займається інформаційними операціями, діями з прихованого впливу та військових закупівель", - заявили в Держдепі США.

"Завдяки новій інформації, більша частина якої надійшла від співробітників RT, ми знаємо, що RT мав кіберзасоби та брав участь у таємних операціях зі збору інформації та впливу, а також у військових закупівлях", - сказав держсекретар Ентоні Блінкен на брифінгу для преси в п'ятницю.

Навесні 2023 року російський уряд створив в рамках RT підрозділ з кіберможливостями, пов'язаний з російською розвідкою, що передає інформацію розвідці, російським медіа та іншим проксі російського уряду, повідомили в Держдепі.

RT також збирає кошти, щоб надавати зброю та обладнання російському війську в Україні, снайперські гвинтівки, глушники, бронежилети, прилади нічного бачення, безпілотники, радіообладнання, місця для зберігання особистої зброї, дизельні генератори. Хоча краудфандингова кампанія є відкритою, приховано те, що цією програмою керують лідери RT, вказав Блінкен.

"Дещо з цього було отримано з Китаю, включаючи розвідувальні дрони, вироблені китайськими компаніями, науково-дослідна підтримка для виробництва таких дронів в координації з російським Міністерством оборони", - йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства США.

США також поділились інформацією про те, що RT під прикриттям залучає працівників соціальних медіа, щоб поширювати контент, приховуючи участь RT. За їхніми даними, співробітники RT використовують для прикриття компанії розвідувальну тактику. Таку активність США виявили зокрема у Франції, Німеччині, Аргентині, Туреччині та в країнах Африки.

У повідомленні Держдепу оголошено про нові санкції, які спрямовані на те, щоб запобігти зусиллям RT разом з російською розвідкою підбурювати та роздмухувати протести у Молдові, якщо там на президентських виборах в жовтні цього року не переможе проросійський кандидат.

"RT та її співробітники, включаючи редакторку Маргариту Симоньян, прямо координували з Кремлем підтримку зусиль російського уряду із впливу на вибори жовтня 2024 року в Молдові", - заявили в Держдепі.

Під санкції потрапили також організації "Росія Сєгодня", та її керівник Дмітрій Кисельов, "ТВ-Новості", АНО "Євразія" та її керівниця Неллі Парутенко, яку звинувачують у співпраці з підсанкційним молдовським олігархом Шором.

В Держдепі зауважили, що не йдеться про обмеження потоку інформації, а заходів вжито навіть не через те, що ці компанії поширюють дезінформацію, а саме через приховану кампанію впливу.

"Сполучені Штати завжди підтримують свободу виявлення, включаючи тих, з ким ми не згодні", - мовиться в заяві.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG