Спеціальні потреби

"Ми інтенсивно працюємо", щоб американські мікрочипи не потрапляли до російських ракет, кажуть в уряді США


Високопосадовець Міністерства торгівлі США їздив у Туреччину, Китай, Казахстан, Киргизстан, щоб зменшити потік мікрочипів до Росії через треті країни
Високопосадовець Міністерства торгівлі США їздив у Туреччину, Китай, Казахстан, Киргизстан, щоб зменшити потік мікрочипів до Росії через треті країни

"Ціль - зашкодити, завадити, уповільнити". Так описав роль міжнародних експортних обмежень на торгівлю мікрочипами та електронікою з Росією заступник міністра торгівлі США Меттью Аксельрод. Посадовець все ж зауважив, що ці товари є настільки поширеними, що повністю зупинити їхнє надходження до Росії нереально.

"Якщо подивитись на американську мікроелектроніку, що потрапляє до російських ракетних систем та дронів. Ми на цьому інтенсивно зосереджені. Ми ніколи не зведемо це до нуля, але ми хочемо зменшити ці торговельні потоки", - заявив Аксельрод під час події американського Центру стратегічних студій 12 вересня.

Статистика показує, що після того, як у 2022 році союзники України заборонили постачання мікрочипів до Росії, зросла торгівля цими товарами Росії з Туреччиною, Казахстаном, Грузією, заявив сенатор Річард Блументаль на слуханнях в Сенаті США цього тижня.

Щоб зменшити потік таких товарів через треті країни, каже Аксельрод, він веде відповідні перемовини з країнами, що межують з Росією.

"Саме тому десь місяць тому я був у Туреччині, показував їм статистику і казав: "Подивіться на всі ці товари, які йдуть через вашу країну до Росії". У нас були відповідні перемовини з китайцями, коли я був у Пекіні. А також, коли я був у Казахстані та Киргизстані", - каже Аксельрод.

Як повідомляв Голос Америки під час слухань на тему "Технології компаній США живлять російську воєнну машину" в Сенаті США 10 вересня свідчили віцепрезиденти ADM, Analog Devices, Texas Instruments, Intel corporation.

Сенатор-демократ Річард Блументаль головував на слуханнях і розповів про документи, передані йому українською владою, де наведені дані про майже 25000 компонентів, вилучених з російської зброї на полі бою.

"Переважна більшість із цього - 73% - від американських компаній. Як ми встановили, 1005 - 40%, надходять з ваших компаній", - звернувся Блументаль до свідків.

Представники компаній наголосили, що вони дотримуються санкцій і за власною ініціативою запроваджують перестороги, навіть якщо цього не вимагає закон, щоб їхні товари не потрапили до російської зброї.

Представники присутніх компаній вказали, що більшість тих компонентів, які, за їхніми даними, виявляли на полі бою в Україні, це базові мікрочипи, що не підпадають під експортні обмеження і були вироблені до початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Під час слухань Блументаль закликав компанії збільшити аудити своїх постачальників, а уряд США - посилити експортні обмеження.

Інші ж висловлювали розчарування неефективністю системи санкцій.

Так сенатор-республіканець Роджер Маршалл сказав в коментарі журналістці Голосу Америки Катерині Лісуновій:

"Ми вже пробували урядовий контроль. Лише ці компанії знають, як покращити ситуацію. Уряд рухається дуже повільно. Я боюся, що ми втратимо іще десятки тисяч життів, перш ніж знайдемо урядове рішення. А вони тим часом знову знайдуть спосіб обходити це рішення. Люди, які обманюють та брешуть, кому байдуже людське життя, такі як Путін, - це те, що вони роблять. Вони продовжать шукати способи обходити санкції. Саме тому я звертаюсь до цих компаній напряму. Ми назвемо їх усіх поіменно. Усіх, хто бере в цьому участь. 35 країн беруть участь у постачанні своїх технологій до Росії та впливі на ситуацію на полі бою".

Брифінг. Західні компоненти в російській зброї – реакція Конгресу
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG