Спеціальні потреби

У США на 3 роки засудили росіянина за незаконне постачання в Росію товарів подвійного призначення


Архівне фото. Працівник компанії Samsung перевіряє OLED-дисплей для смартфонів
Архівне фото. Працівник компанії Samsung перевіряє OLED-дисплей для смартфонів

36 місяців за ґратами присудив федеральний суддя у США громадянину Росії за участь у постачанні OLED-мікродисплеїв подвійного призначення російським компаніям. Про це мовиться у заяві Міністерства юстиції США від 18 липня.

Як заявив помічник міністра юстиції Метью Олсен з відділу національної безпеки, 52-річного Максима Марченка притягли до відповідальності "за його роль у закупівельному синдикаті, який направляв вироблену в США військову мікроелектроніку кінцевим споживачам у Росії, незаконно постачаючи контрольовані технології на сотні тисяч доларів".

Марченко проживав у Гонконгу і керував там кількома підставними компаніями, зокрема Alice Components, Neway і RG Solutions.

За даними прокурорів, ця мережа закупівель обманним шляхом отримувала від американських дистриб’юторів великі обсяги мікроелектроніки подвійного призначення, зокрема мікродисплеї, для перепродажу російським компаніям. Мікродисплеї застосовуються в оптичних прицілах, окулярах нічного бачення, тепловізорній оптиці та інших системах озброєння.

За даними Мін'юсту, учасники змови при закупівлі надавали неправдиву інформацію американським дистриб’юторам (які зобов’язані звітувати перед американським урядом), що нібито їх кінцевим споживачем є клієнти з Китаю, Гонконгу та інших країн за межами Росії. Насправді OLED-мікродисплеї були призначені для кінцевих користувачів у Росії.

Про арешт Марченка стало відомо у вересні 2023 року.

29 лютого 2024 року Марченко визнав себе винним у відмиванні коштів і контрабанді.

Представник Мін’юсту Деміан Вільямс заявив, що правоохоронні органи "не зупиняться ні перед чим", щоб притягнути до відповідальності тих, хто намагається обійти американське законодавство та отримати доступ до чутливих технологій.

"Сьогоднішній вирок має стати нагадуванням про те, що жодна кількість підставних компаній чи плутанина у документах не зупинять нас у переслідуванні тих, хто намагається незаконно отримати доступ до контрольованих технологій", – заявив він.

"Перевезення мікроелектроніки військового класу через Гонконг до Росії допомагає підживлювати двигун російської військової машини", — сказав помічник міністра торгівлі США з контролю за експортом Метью С. Аксельрод. За його словами, це лише один із багатьох прикладів того, яких зусиль США докладають, "аби знищити незаконні російські мережі закупівель".

Виконавчий помічник директора ФБР Роберт Уеллс розповів, що Марченко та двоє його спільників, також громадяни Росії, керують мережею незаконних закупівель у Росії, Гонконгу та інших країнах за кордоном.

Вони керували "міжнародною мережею контрабанди чутливої мікроелектроніки, яка використовується у військовій техніці та інших системах озброєння", заявили у ФБР.

"Вирок демонструє рішучість ФБР у захисті національної безпеки та запобіганні перенаправленню американських військових технологій іноземним супротивникам та ворожим державам", – додав щодо засудження російського громадянина представник ФБР Роберт Веллс.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG