Спеціальні потреби

Шольц закликав "зробити все можливе" для закінчення війни в Україні


Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає під час сесії нижньої палати парламенту в Берліні, 16 жовтня 2024 р. (Фото: REUTERS/Liesa Johannssen)
Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає під час сесії нижньої палати парламенту в Берліні, 16 жовтня 2024 р. (Фото: REUTERS/Liesa Johannssen)

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримка України триватиме найближчими роками.

Водночас Берлін хоче вивчити шляхи припинення війни в Україні, додав німецький лідер, наголосивши, що це має відбутися у координації з Києвом.

"Окрім чіткої підтримки України, настав час для нас зробити все можливе, щоб дослідити, як ми можемо досягти ситуації, за якої ця війна не триватиме нескінченно", — сказав Шольц у промові до німецького парламенту, цитує агентство AFP.

Він також заявив про свою відкритість до переговорів за участю президента Росії Владіміра Путіна: "Коли нас запитують, чи будемо ми також говорити з російським президентом, ми відповідаємо: "Так, це так і є".

Водночас канцлер зауважив, що "рішення ніколи не будуть прийматися через голову України та без згоди наших близьких партнерів".

Коментарі Шольца прозвучали на тлі публічного представлення 16 жовтня президентом України Володимиром Зеленським "плану перемоги" у Верховній Раді.

Найпершим пунктом цього плану є вимога вступу України в НАТО. Німеччина, а також США, офіційно не висловлювались на підтримку ідеї приєднання України до Альянсу, принаймні допоки триває війна.

Водночас Берлін і Вашингтон підтримали формулювання про "незворотність" шляху України до членства в НАТО у майбутньому, про яку було заявлено на саміті альянсу в липні.

Німеччина також допоки відмовлялася надати Україні ракети далекого радіусу ураження Taurus попри численні прохання Києва.

Німеччина є другим за загальним обсягом донором військової допомоги Україні після Сполучених Штатів.

За даними Кільського інституту світової економіки, станом на 31 серпня 2024 року, Берлін надав Києву допомоги на понад 15 мільярдів євро, що становить близько 0,38% ВВП країни.

Водночас як повідомляв нещодавно Голос Америки, очільник Служби зовнішньої розвідки Німеччини Бруно Каль заявив, що російські сили будуть здатні атакувати НАТО до кінця цього десятиліття.

У статті використано матеріали Reuters та AFP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG