Спеціальні потреби

Шлях України до альянсу є "незворотним". НАТО погодило текст підсумкової декларації, пише Reuters


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає перед представниками преси на саміті НАТО в середу, 10 липня 2024 року, у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Matt Rourke).
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає перед представниками преси на саміті НАТО в середу, 10 липня 2024 року, у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Matt Rourke).

Союзники по НАТО візьмуть на себе зобов’язання підтримувати Україну "на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО".

Про це йтиметься у підсумковій декларації саміту альянсу, яку погодили країни оборонного блоку, повідомило агентству Reuters 10 липня неназване джерело в НАТО.

За словами джерела, у декларації буде зазначено, що НАТО "буде в змозі надіслати Україні запрошення приєднатися до альянсу, коли союзники погодяться, й умови будуть виконані".

"Я очікую, що наші союзники погодять потужне повідомлення щодо членства України, - заявив журналістам генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. – Я не коментуватиму щодо конкретних формулювань до того моменту як буде погоджена заява, перемовини про яку проходять у цю мить. Я переконаний, що ми погодимо заяву пізніше сьогодні і я зможу говорити детальніше про конкретні формулювання".

Йонас Ґар Стере, прем'єр-міністр Норвегії, виступаючи на саміті, заявив: "Думаю, що шлях України до того, щоб бути частиною євроатлантичної спільноти через інтеграцію в ЄС і зрештою – через членство в НАТО, буде прописано у наших документах. Я не очікую запрошення на членство в НАТО на цьому саміті НАТО, але є всі ознаки, які вказують на майбутній рух в цьому напрямку".

Як повідомляв раніше Голос Америки, деякі країни НАТО виступили за внесення до підсумкової декларації вашингтонського саміту формулювання про "незворотність" шляху України до членства в НАТО.

Таке формулювання, зокрема, озвучив президент Литви Гітанас Науседа. Президент України Володимир Зеленський та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також підтримали подібне означення.

Втім раніше у розмові з Голосом Америки Дуглас Джонс, заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії, сказав, що конкретне формулювання ще узгоджується.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG