Спеціальні потреби

“Особливо інтимне шпигунство”, коли агенти брешуть і власним дітям. Деталі про сім'ю, яку після обміну повернули в Росію


Шпигуни Анна і Артем Дульцеві з дітьми, яких обманювали з народження і до моменту польоту в Росію у рамках міжнародного обміну полоненими. Sputnik/Mikhail Voskresensky/Pool via REUTERS
Шпигуни Анна і Артем Дульцеві з дітьми, яких обманювали з народження і до моменту польоту в Росію у рамках міжнародного обміну полоненими. Sputnik/Mikhail Voskresensky/Pool via REUTERS

Одні з найцінніших шпигунів Росії, яких роками тренують імітувати мову та манери іноземців, а потім відправляють за кордон із місіями, що можуть тривати десятиліттями. Такі оперативники змушені роками брехати всім навколо, включаючи своїх власних дітей. Журналісти західних ЗМІ дізналися більше деталей про сім’ю з двома підлітками, яких Росія днями отримала в обмін на ув’язнених з країн Заходу завдяки міждержавній угоді.

“Обман в особливо приватний та інтимний спосіб”, – так британське видання The Guardian характеризує вид діяльності подружжя розвідників з Росії, котрі видавали себе за аргентинців у Європі.

Їхні діти – 11-річна Софія та 8-річний Даніель – народилися в Аргентині, не володіли російською мовою і, як повідомляв Голос Америки, не підозрювали, що вони – росіяни. Діти нічого не знали про Росію, де їм ймовірно доведеться жити все життя.

Обманутих дітей доставили на нову батьківщину російським урядовим літаком разом з іншими шпигунами, злочинцями і відомим вбивцею

Їх доставили на нову батьківщину російським урядовим літаком разом з низкою інших шпигунів, злочинців і відомим вбивцею Красіковим.

Діти репатріантів дивилися “з розплющеними очима” розгубленими поглядом на президента Росії Путіна, зауважують британські журналісти. Як пише Guardian, до моменту зустрічі в аеропорту вони не знали, хто ця людина.

“Buenas noches”, – привітався Путін з дітьми шпигунів, вітаючи учасників обміну в аеропорту.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков пізніше підтвердив, що лише в літаку з Анкари до Москви Дульцеві вперше сказали своїм дітям, що вони зовсім не аргентинці, а агенти російської розвідувальної служби.

“Вони навіть не знали, хто такий Путін”, — вирішив додати Пєсков.

Фіктивне подружжя Дульцевих

Батьки – Марія Маєр і Людвіг Гіш (справжні імена Анна Дульцева та Артем Дульцев) – поселилися у Словенії, де жінка керувала онлайн-галереєю мистецтв, а чоловік заснував ІТ-компанію.

Маєр, як свідчить The Guardian, розповідала друзям, що родина покинула Аргентину, побоюючись рівня вуличної злочинності. Сім’я розмовляла вдома іспанською, діти ходили до міжнародної британської школи в Любляні, де була англійська мова навчання.

The New York Times стверджує, що рік навчання у цій школі коштував понад 10 000 доларів за учня — “значно вище за те, що пара могла собі дозволити, виходячи з фінансових звітів, які вони подали стосовно свого бізнесу”.

Виявлення великих сум готівки в їхньому домі викликало припущення, що пара, ймовірно, брала участь у фінансуванні російських операцій, зокрема диверсійних груп у Європі, припускають джерела NYT.

“Фальшива” аргентинська пара переїхала до Словенії у 2017 році, але, як пише NYT, була повністю активована лише після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Дульцевих затримали ще у 2022 році, коли в їхній будинок в тихому передмісті Любляни за доносом розвідки союзної країни ввірвалася озброєна поліція. Дульцев і Дульцева визнали себе винними в шпигунстві під час суду в Любляні, нагадує CNN.

Словенський суд засудив їх до одного року і семи місяців ув'язнення, пише Reuters.

Після арешту батьків Софію та Даніеля взяли на виховання інші люди. Діти возз’єдналися з батьками тільки перед обміном в'язнями.

11-річна Софія та 8-річний Даніель народилися в Аргентині, не володіли російською мовою і не підозрювали, що вони – росіяни. Sputnik/Mikhail Voskresensky/Pool via REUTERS
11-річна Софія та 8-річний Даніель народилися в Аргентині, не володіли російською мовою і не підозрювали, що вони – росіяни. Sputnik/Mikhail Voskresensky/Pool via REUTERS
Аргентина намагалася забрати дітей, Словенія робила усе можливе, щоб сім'я була разом

Після прибуття в Росію Дульцева в ефірі телеканалу “Росія 1” скаржилася, що під час судового процесу Аргентина погрожувала забрати їхніх дітей та віддати прийомній сім’ї.

“Ми відчували, що спецслужба Словенії робила усе можливе, аби зберегти дітей у Словенії, щоб ми були разом”, – висловила вдячність словенам росіянка.

Коли вони потрапили на російське телебачення, синові саме виповнилося 9 років. Кореспондент подарував йому іграшку “чебурашка” з радянського мультфільму.

Друзі і знайомі про родину Дульцевих

Після розголошення у ЗМІ цієї історії, репортери The Guardian відвідали Словенію і намагались розпитати про Дульцевих в їхніх сусідів та знайомих. Ніхто з друзів сім’ї не міг повірити, що ввічлива, звичайна пара з двома дітьми справді могла приховувати “таку драматичну таємницю”.

Сусід навіть стверджував, що “все це вигадали брехливі журналісти”, а інші казали, що Маєр була “сірою мишкою, а не шпигункою”.

Російська міфотворчість про шпигунів замовчує травму, притаманну професії

The Guardian наголошує, що у Росії триває героїзація професії шпигунів у кіно, книгах, навіть встановлюються пам’ятники, проте ця міфотворчість “замовчує травму”, притаманну професії.

Подружжя Дульцевих — лише останні в довгій низці радянських і російських нелегалів у столітній історії шпигунської програми спецслужб, які “пройшли через безладний і болісний процес відкриття своїм дітям, що все їхнє виховання було брехнею”.

“Це професіонали високого класу, які все своє життя присвятили батьківщині, йдучи на такі жертви, яких звичайні люди не можуть зрозуміти. Вони виховували своїх дітей як іспаномовних католиків. Тепер їх треба буде вчити, що таке борщ”, – сказав у своєму сюжеті кореспондент, котрий дарував дитині шпигунів чебурашку.

"Тепер їх треба буде вчити, що таке борщ”

У листопаді 2022 року глава британської служби безпеки MI5 заявив, що понад 400 російських шпигунів було видвореними з усієї Європи, завдавши “найзначнішого стратегічного удару російським спецслужбам у новітній історії Європи”, цитує посадовця NYT.

Президент США особисто дзвонив прем’єр-міністру Словенії Роберт Голобу, щоб подякувати словенському народу за участь у міжнародному обміні – “за цей ключовий внесок у порятунок невинних життів із російських в’язниць”, цитує президента агенція Reuters.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG