Спеціальні потреби

Швеція передає Україні розвідувальний літак, ракети ABRAAM, снаряди для артилерії у пакеті на понад мільярд доларів


Американський винищувач F-22A Raptor вистрілює ракету середньої дальності "повітря-повітря" AMRAAM під час тренувань у штаті Вірджинія
Американський винищувач F-22A Raptor вистрілює ракету середньої дальності "повітря-повітря" AMRAAM під час тренувань у штаті Вірджинія

Уряд Швеції оголосив про один з найбільших пакетів допомоги Україні - військове обладнання на суму 1,3 мільярда доларів.

Пакет, серед іншого, включає виготовлений компанією Saab літак ASC-890 для повітряного спостереження та управління, який може відстежувати кораблі, безпілотники, літаки та ракети. Він має посилити "здатність України ідентифікувати та вражати цілі на великій відстані", мовиться у заяві, яку оприлюднив уряд Швеції 29 травня.

Новий пакет допомоги містить також шведські ракети середньої дальності "повітря-повітря" RB 99-AMRAAM, адаптовані для бойових дій "земля-повітря", бронетранспортери PBV 302, амуніцію та технічно-технічне обладнання для ЗСУ.

Київ також отримає від Швеції артилерійські снаряди калібру 155 мм, "для боротьби з російськими підрозділами в глибині поля бою", заявили в уряді, але не уточнили, про яку саме кількість мовиться.

Серед іншого обладнання у пакеті анонсували також обладнання для супутникового зв’язку, автомобілі для перевезення палива, фінансову допомогу та обслуговування раніше наданої шведської техніки.

Крім того, "у зв’язку з цим пакетом, Шведському агентству оборонних досліджень буде доручено підтримати Україну у створенні власного інституту оборонних досліджень. Командно-контрольна спроможність України буде додатково посилена в пакеті шляхом надання терміналів з підпискою на супутниковий зв’язок".

Напередодні Голос Америки повідомляв, що Швеція з Нідерландами закуповують нові бойові машини піхоти CV90 для України.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG