Спеціальні потреби

Швеція надає новий пакет військової допомоги Україні вартістю $ 443 млн. Винищувачі Gripen можуть надійти у майбутньому


Міністр оборони Швеції Пал Йонсон бере участь у форумі регіональної безпеки GLOBSEC у Празі 31 серпня 2024 року. (Фото: Michal Cizek / AFP)
Міністр оборони Швеції Пал Йонсон бере участь у форумі регіональної безпеки GLOBSEC у Празі 31 серпня 2024 року. (Фото: Michal Cizek / AFP)

Швеція 9 вересня оголосила про надання чергового – 17-го – пакету військової допомоги Україні загальною сумою 4,6 мільярда шведських крон, або близько 443 мільйони доларів. Про це повідомлено на вебсайті Міністерства оборони Швеції.

Теперішній пакет підтримки відкрив “новий етап військової підтримки України, з більшою увагою до виробництва, а не донорства”, зазначено у повідомленні шведського оборонного відомства.

До нього увійшли боєприпаси, зокрема й до раніше наданих 50 бойових машин Combat Vehicle 90, а також маскувальне обладнання для раніше наданих 200 бронетранспортерів PBV 302, зенітно-ракетні комплекси Robot System 70, шість човнів Combat Boat 90 та інше морське військове обладнання, а також великий спектр додаткового обладнання.

Крім цього, Швеція виділила більше фінансування для закупівлі малих безпілотників для ЗСУ, а також надала фінансування для інших військових закупівель.

Окремо у повідомленні Міністерства оборони йдеться про те, що до пакета увійшли закупівлі, які уможливлять передачу Україні шведських винищувачів Gripen у майбутньому.

“Ми хочемо мати можливість пожертвувати [винищувачі] Gripen Україні на можливо більш пізньому етапі”, – сказав міністр оборони Швеції Пал Йонсон на пресконференції 9 вересня, цитує агентство Reuters.

Наразі ж передача цих винищувачів Україні “не є життєздатним варіантом” й не розглядається, “оскільки це завадило б пріоритетному впровадженню винищувачів F-16”, йдеться у повідомленні шведського оборонного відомства.

“Однак, паралельно уряд Швеції продовжує свої зусилля щодо створення умов для можливої майбутньої підтримки України винищувачами JAS 39 Gripen”, - додано у повідомленні, де також зазначено, що до 17-го пакета увійшли закупівлі запчастин для цих літаків.

Усі ці закупівлі й заходи здійснюються у співпраці з українським урядом, зазначив Йонсон. Вони мають пріоритетне значення для України.

Закупівлі здійснюватимуть або Збройні сили Швеції, або Управління матеріально-технічного забезпечення оборони Швеції, зазначено в повідомленні Міноборони.

Президент України Володимир Зеленський привітав новий пакет допомоги.

"Ми дякуємо Швеції за захист життя наших людей, підтримку наших воїнів і високо цінуємо її зусилля, спрямовані на захист України та всієї Європи від російського терору", - твітує український президент.

"Ця важлива допомога, яка включає з-поміж іншого ПЗРК, протитанкову зброю, а також фінансові внески для задоволення нагальних потреб України, посилить наші оборонні спроможності", - зауважив Зеленський.

За даними шведського уряду, разом з теперішнім пакетом підтримки, Швеція загалом надала 48,1 мільярда шведських крон (близько 4,2 мільярда євро) військової підтримки Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року.

“Лише у 2024 році Швеція надала Україні загалом 25 мільярдів шведських крон військової підтримки”, - додано у повідомленні.

Кільський інститут світової економіки оцінює загальну підтримку Швеції Україні станом на 30 червня 2024 року у 4,519 мільярда євро, що становить 0,765% ВВП країни.

Що стосується суто військової підтримки, Кільський інститут оцінив її у 3,916 мільярда євро, що становить 0,663% ВВП Швеції. За обсягами військової підтримки України, Швеція посідає 6 місце серед країн-партнерів Києва, зазначає інститут.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG