Спеціальні потреби

Кремнієва долина посилює перевірки китайських працівників, остерігаючись шпигунів


Архівне фото: OpenAI - одна з американських технологічних компаній, яка посилила перевірки співробітників та рекрутерів.
Архівне фото: OpenAI - одна з американських технологічних компаній, яка посилила перевірки співробітників та рекрутерів.

Провідні американські компанії високих технологій повідомляють про посилення перевірок працівників та претендентів на роботу, що, на думку експертів, є необхідним для протидії кібершпигунству з боку Китаю.

Хоча посилена перевірка застосовується до працівників і претендентів усіх рас, ті, хто має родинні чи інші зв'язки з Китаєм, вважаються особливо вразливими до тиску з боку Пекіна.

Але принаймні один китайський студент-магістрант комп'ютерних наук в американському університеті сподівається перетворити свої зв'язки з Китаєм на перевагу. Чжен, який не хоче називати своє ім'я, побоюючись помсти з боку китайського уряду, каже, що нещодавно переорієнтувався на кібербезпеку, сподіваючись покращити свої перспективи працевлаштування в США.

"Мета трохи зависока, але я думаю, що знаю більше про Китай як людина, яка народилася і виросла там. Я сподіваюся стати силою експертом у сфері кібербезпеки і зіграти свою роль у боротьбі з китайськими кібератаками", - сказав Чжен, який шукає політичного притулку в США.

Хоча Чжен каже, що не дуже переймається тим, що посилення перевірок вплине на його перспективи працевлаштування, багато іноземних студентів у його класі хвилюються, що їм закриють доступ до роботи у сфері кібербезпеки.

Google, OpenAI і Sequoia Capital - серед компаній, які посилили перевірки своїх співробітників і потенційних кандидатів на роботу, повідомляє The Financial Times.

Газета посилається на джерела в цих компаніях, які стверджують, що вони реагують на попередження уряду США про зростаючу загрозу китайського шпигунства протягом останніх двох років.

Стурбованість щодо китайського кібершпигунства

Директор ФБР Крістофер Рей у квітні озвучив одне з таких побоювань у своїй промові, заявивши, що китайський уряд намагався вкрасти "інтелектуальну власність, технології та дослідження" з американських галузей промисловості.

У відповідь уряд США за останні два роки посилив заходи безпеки, в тому числі оновив правила експортного контролю, щоб обмежити можливості Китаю отримувати передові комп'ютерні чипи і штучний інтелект. Збільшення кількості попереджень для американських компаній є частиною цієї реакції.

Іван Канапаті, старший віцепрезидент компанії Beacon Global Strategies, розповів Голосу Америки, що керівники Кремнієвої долини поділяють стурбованість уряду США. "В останні роки технологічні компанії, що розвиваються, стали більш обережними; вони не хочуть стати жертвами китайської стратегії поглинання технологій", - сказав він.

"Компанії не можуть дозволити собі допомагати конкурентам, які можуть вивести їх з бізнесу. Ми вже бачили, як це відбувається в багатьох галузях. Цілком природно, що американські та інші передові компанії стурбовані і вживають заходів для зменшення ризиків спонсорованого державою шпигунства з боку КНР", - сказав він.

Рей Ванг, генеральний директор компанії Constellation Research Inc., що базується в Кремнієвій долині, заявив, що крадіжка американської інтелектуальної власності стала більш поширеною після початку пандемії COVID-19, і що люди, пов'язані з Китаєм, часто стають об'єктами злочинів.

"Під час COVID багато людей, які мають родичів у Китаї, опинилися в складному становищі, коли їх просили зробити щось для китайського уряду і погрожували родичам, - сказав Ванг. - Китай проник майже в усі сфери життя США, і тепер США стикаються з серйозними системними проблемами".

Канапаті каже, що Китай також може отримати американські технології шляхом переманювання талантів, тобто вони наймають людину з досвідом роботи в певній технології і просять її використати цю технологію для заснування нової компанії в Китаї. Хоча це етично сумнівно, іноді це законно.

"Китай, ймовірно, також намагається працевлаштувати своїх людей, в тому числі інженерів, у певні компанії, які володіють бажаними технологіями. Це багатостороння стратегія", - сказав він.

У заяві для Голосу Америки речник посольства Китаю Лю Пенгю визнав звинувачення, але сказав, що американський уряд "не може надати переконливих доказів".

"Ми рішуче виступаємо проти безпідставних звинувачень і наклепів на адресу Китаю і сподіваємося, що відповідні сторони зможуть об'єктивно і справедливо розглядати розвиток Китаю", - написав він.

Лю також зазначив, що минулого року Всесвітня організація інтелектуальної власності назвала Китай країною з найвищим рейтингом серед економік із середнім рівнем доходу і 12-ю в світі за рівнем самостійного створення прав інтелектуальної власності.

Занепокоєність щодо перевірок безпеки

За словами Ванга, хоча посилені перевірки безпеки зазвичай стосуються всіх співробітників, Google та OpenAI запровадили суворіші перевірки для китайських працівників, а Microsoft переводить деяких зі своїх найважливіших китайських інженерів з Китаю в інші регіони світу; NVIDIA також дуже пильно ставиться до перевірок.

Співробітникам Microsoft у Китаї, які переважно займаються хмарними технологіями, нещодавно запропонували можливість працювати у Сполучених Штатах, Австралії та Ірландії, серед інших країн, повідомляє державне видання. The Wall Street Journal повідомляє, що Microsoft запропонувала 800 співробітникам, переважно інженерам з китайським громадянством, які працюють у сфері хмарних обчислень і штучного інтелекту, розглянути можливість переїзду.

За його словами, компанії повинні проявляти обережність, щоб не спровокувати ксенофобію.

"Тому майже кожен новий працівник, а не лише громадяни Китаю, повинен проходити таку саму перевірку. Я вважаю, що це дуже важливо. Як американці азійського походження, ми повинні бути дуже обережними щодо цих наслідків", - сказав він.

Досі це не було проблемою для Джоуї Ву, китайського інженера програмного забезпечення в Каліфорнії. Ву сказав Голосу Америки, що він не стикався з суворими заходами проти китайців, і що до нього не ставилися інакше через китайське громадянство.

"Я вважаю, що США відносно толерантні та відкриті, - каже Ву. - Великій технологічній компанії нелегко мати стільки іноземних працівників. Китайські компанії, такі як Huawei, сповнені китайських облич, з дуже малою кількістю іноземців, і навряд чи американці будуть найняті на більш важливі місця".

Канапаті зазначив, що засновники багатьох технологічних компаній самі є вихідцями з Китаю або Індії, і саме ці люди вимагають перевірки безпеки китайських громадян.

Голос Америки звернувся за коментарями до Google, OpenAI і Sequoia Capital, але на момент публікації не отримав відповіді.

До роботи над статтею долучилась Адріанна Чжан з Голосу Америки.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG