Спеціальні потреби

"Росіяни бачать в українських протестантах агентів Америки, бо російські священники самі – агенти Кремля". Слухання в Гельсінській комісії


Президент Росії Владімір Путін вітає патріарха Російської православної церкви Кирила з 12-ю річницею його інтронізації в Москві, Росія, 1 лютого 2021. Михайло Климентьєв, Sputnik/AP
Президент Росії Владімір Путін вітає патріарха Російської православної церкви Кирила з 12-ю річницею його інтронізації в Москві, Росія, 1 лютого 2021. Михайло Климентьєв, Sputnik/AP

Російська окупаційна влада розгромила та пограбувала те, що українські християнські громади вибудовували протягом 30 років. Про це у стінах американського Конгресу заявили український пастор і капелан з Мелітополя, американські політики, науковці та громадські діячі.

З моменту широкомасштабного вторгнення у лютому 2022 року, а Донеччині, Луганщині та в Криму – ще з 2014 року, росіяни знищують, чи грабують церкви, вбивають і катують протестантських пасторів, намагаються зруйнувати солідарність та взаємну підтримку протестантських громад, засвідчили учасники події.

Пастори мали сказати пастві, що "все буде добре", а якщо ні, то "будуть відрізати пальці"

На слухання Гельсінської комісії молодіжний пастор з Мелітополя приїхав з лінії фронту. Після того, як росіяни захопили його місто, а церкву, яка збирала на молитву тисячі парафіян, перетворили на концертний зал для російських військових, він став капеланом і християнською піснею та молитвою підтримує побратимів.

"Днями говорив з одним молодим командиром, який втратив у бою відразу сімох бійців. Вони тільки прийшли служити. Йому було дуже важко", – каже Сергеєєв у розмові з Голосом Америки напередодні свого виступу в Конгресі.

До війни протестантський пастор у п’ятому поколінні та батько трьох синів Марк Сергєєв проповідував та молився зі сотнями молодих людей. Вся родина докладала зусиль до того, щоб розбудувати одну з найбільших баптистських церков на півдні та сході України, де живе більшість українських протестантів.

"Батьки побудували церкву, це одна з найбільших церков – в піку на службі було тисяча людей, і кожної неділі збиралося 400 дітей до недільної школи. Останні роки я був молодіжним пастором і служив молоді, збиралися і молилися щосуботи", – розповідає Сергєєв.

Вони витягнули мене на вулицю, старшого сина вони збудили автоматом в лице, – йому було 9 років, – взяли мого тата, мого брата, багато служителів з нашої церкви
Марк Сергєєв

Він каже, що війна почалася для мелітопольців уже в перший день. Російські танки зайшли дуже швидко і ввечері 24-го вони дізналися, що росіяни уже в місті.

Серед перших, до кого прийшла окупаційна влада, були лідери християнських громад.

"9 березня хтось постукав у двері, моя дружина мене збудила, я вийшов у кухню, побачив лазерні промені на своєму обличчі, і зрозумів, що це – Росгвардія. Вони витягнули мене на вулицю, кинули на бетон, на якому я пролежав 30 хвилин, старшого сина вони збудили автоматом в лице, – йому було 9 років, – взяли мого тата, мого брата, багато служителів з нашої церкви", – ділиться своїми спогадами Сергєєв.

Він каже, що в окупаційної влади до пасторів протестантської церкви була "серйозна розмова".

"На той момент у Мелітополі проходили багатотисячні мітинги. Одного дня ми порахували близько 6-7 тисяч, які людей вийшли на вулиці, лягали під танки прямо в центрі Мелітополя, намагалися кричати цим росіянам: "Ідіть додому". Вони чомусь думали, що це протестанти почали і вони до мого тата кажуть: ви маєте їх зупинити. А він каже, як я можу їх зупинити – це є звичайні вільні українці, вони люблять свою країну, тому вони виходять", – згадує Сергєєв.

Росіяни люблять гроші, особливо чужі
Марк Сергєєв

Окупанти дали його батькові 72 години, щоб підготувати відеозвернення перед будівлею церкви про те, що "тепер тут буде Росія, Путін є наш президент і все буде добре". А ще наказали скласти список з бізнесменів, які підтримували церкву пожертвами.

"Росіяни люблять гроші, – каже Сергєєв, – особливо чужі".

Про те, що протестантам при російській владі добре не буде, родина Сергєєвих знала напевно – кількох пасторів у родині розстріляли ще при Сталіні. А про те, що нічого з того часу в Росії не змінилось, свідчив досвід їхніх побратимів у сусідній Донеччині – серед знайомих були і загиблі, і закатовані протестантські священники. І їм самим нова влада пригрозила, що якщо не виконуватимуть їхніх вказівок, "почнуть відрізати пальці".

Після трьох тижнів в окупації родині вдалося втекти.

"Троє моїх маленьких синів бачили трупи, що лежали вздовж дороги, а навколо нас вибухали снаряди. Ми плакали і молилися, щоб Господь нас врятував", – каже Сергєєв.

Він додає, що тепер, коли родина дивом вибралася з небезпеки, він відчуває, що тепер має місію – бути поруч з українськими військовими і розповідати про війну на Заході.

Протестанти для Росії – "зрадники православ'я" та "американські агенти"

Цю історію, яку Марк Сергєєв розповів Голосу Америки, він намагався донести і до американських конгресменів, які зібралися на спеціальних слуханнях Гельсінської комісії, присвячених російським переслідуванням українських християн.

Вони відібрали будівлю церкви. Перед нею був великий 12-метровий хрест, вони зрізали його і поставили там російський прапор
Марк Сергєєв

"Вони відібрали будівлю церкви. Перед нею був великий 12-метровий хрест, вони зрізали його і поставили там російський прапор. Нашу церкву вони використовують як концертний зал для своїх військових концертів", – розповів пастор Сергєєв сенаторам і конгресменам, які зібралися на слухання.

Він каже, зі 44 протестантських церков у Мелітополі не залишилося жодної. Більшість парафіян виїхало, а ті, які залишились, пішли у підпілля, каже Сергєєв. Він пояснює, що навіть вдома молитися небезпечно – нещодавно одну з вірянок його церкви, яка організувала домашню церкву, окупанти вивезли і посадили в тюрму в Донецьку, засудивши до сімох років в'язниці.

На слуханнях Гельсінської комісії дослідниця релігійних питань Університету штату Пенсильванія професорка Кетрін Веннер каже, що російська влада на окупованих територіях утискає всі конфесії, крім московського православ'я, але особливо нещадно переслідує християн-євангелістів, які до війни складали близько 4% українських віруючих.

"Переслідування євангелістів на окупованих територіях є особливо жорстокими, тому що релігійний плюралізм в Україні, який дозволяв процвітати протестантським громадам, суперечить ідеології "русского міра", що приходить з російською владою", – каже дослідниця.

Релігійний плюралізм в Україні, який дозволяв процвітати протестантським громадам суперечить ідеології «русского мира»
Кетрін Веннер

Вона пояснює, що у цьому російському світі немає місця для протестантів: "їх сприймають як зрадників традиційної віри і російської нації через те, що вони покинули православну церкву".

Сенатор-республіканець Роджер Вікер від Міссісіпі наголосив, що українських євангелістів під російською окупацією переслідують не лише за їхню віру, але і через звинувачення у тому, що вони – нібито американські агенти. При цьому російська пропаганда, небезуспішно, намагається довести, що це українці переслідують християн.

"Путін грає за своїми правилами, всередині Росії він поширює брехню, що євангелісти є політичними інструментами США. А назовні він стверджує, що це Україна переслідує вірних і, як сказали сьогодні свідки, йому вдалося переконати у цьому деякі вагомі і помітні голоси в Америці", – сказав сенатор.

На слуханнях згадували не лише колишнього журналіста телеканалу Fox News Такера Карлсона, який виступав з такими заявами, але і багатьох сенаторів та конгресменів, які виявилися сприятливими для російської пропаганди.

Тому під час слухань сенатори порушили питання про "заборону" Української православної церкви Московського патріархату. Відповідний законопроєкт проходить обговорення в українському парламенті, але у середу Верховна рада пішла на канікули, так і не розглянувши документ.

Як пояснював Голосу Америки голова Державної служби з етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський, в законопроєкті не йдеться про заборону Української православної церкви Московського патріархату, а лише про усунення зв'язків з релігійними центрами, розташованими в країні, що здійснює агресію проти України. В Україні було кілька таких церков, але всі вони, крім УПЦ МП, усунули цей зв'язок, наголосив посадовець.

РПЦ – не церква у традиційному розумінні, це є інструмент Кремля
Стівен Мур

Стівен Мур, керівник "Проєкту свободи України", що займається допомогою українським протестантам, каже, що вплив, який здійснює Москва на священників УПЦ МП є для України питанням не релігійної свободи, а національної безпеки.

"Для того, щоб зрозуміти, чому протестанти потрапили під переслідування, я хочу вам пояснити роль Російської православної церкви, – сказав Мур під час слухань. – Бо РПЦ – це не церква у традиційному розумінні, це є інструмент Кремля".

Він розповів, що Патріарх РПЦ Кирил нещодавно оголосив "священну війну" проти України та Заходу і пообіцяв в дусі ІДІЛу та Талібану, якв визнані у США терористичними організаціями, що ті, хто загинуть у цій війні, потраплять до раю.

Релігію Москва перетворила на зброю, а священників – на інструмент контролю, каже Мур і додає, що вони переконані, що так само вчиняють і їхні опоненти.

"Росіяни бачать в протестантах вірян американської релігії і думають, що вони так ж агенти Америки, як російські священники – агенти Кремля", – пояснює Мур.

Як колишній багатолітній керівник апарату одного з лідерів Республіканської партії в Палаті представників, він каже, що за його даними, один українсько-російський олігарх, який став дияконом цієї церкви, витрачає "сотні тисяч доларів" на адвокатів та лобістів у Вашингтоні, щоб вони поширювали російську пропаганду про те, що українська влада переслідує християн.

В результаті, каже він, 25% виборців республіканської партії вірять, що це Росія стоїть на варті традиційних цінностей, а Україна переслідує християн.

"Чверть первинних виборців-республіканців погодилися з твердженням, що Росія – це країна, яка пропагує та заохочує традиційні сімейні цінності. Тобто це та Росія, яка катує християн, яка використовує зґвалтування як зброю війни. І це та Росія, яка хвалиться викраденням сотень тисяч українських християн", – наголошує він.

Ми з'ясували, що хоча 22% вірили наративу Такера Карлсона про те, що українці переслідують християн, 34% чули нашу розповідь про те, що росіяни катують і вбивають українських євангельських християн за їхню віру
Стівен Мур

Якщо ж спитати українців, то згідно з опитуванням, яке "Проєкт свободи України" провів в Україні, сотні тисяч українців покинули УПЦ МП через те, що особисто чули від священників чи бачили, що вони діють в інтересах Росії.

Що ж можна протиставити цій пропаганді, на боці якої стоять великі гроші та відомі особи з широкою аудиторією? На це питання Стівен Мур відповідає, що для американців важливо почути правду.

"Ми провели опитування серед республіканських виборців після нашої інформаційної кампанії. Ми з'ясували, що хоча 22% вірили наративу Такера Карлсона про те, що українці нібито переслідують християн, 34% чули нашу розповідь про те, що росіяни катують і вбивають українських євангельських християн за їхню віру. У наш божевільний час приємно з'ясувати, що правда все ще перемагає", – каже Мур.

У розмові з Голосом Америки він каже, що також для американців важливо побачити українців, почути від них, зрозуміти, за що вони борються.

Мур говорить, що в українцях багато американців бачать кращу версію себе: "Вони працьовиті, підприємливі, вони люблять свободу і готові загинути за неї".

Він навів приклад спікера Палати представників Майкла Джонсона, який, будучи рядовим конгресменом, дев'ять разів голосував проти пакету допомоги Україні, але змінив свою думку, ставши спікером.

"Спікер Джонсон є дуже відданим християнином. І коли ви приводите в його офіс людей, які вірять в Бога так само, як він, і вони розповідають йому, як їх катували за віру, це має значення", – каже Мур.

Він додає, що, звичайно, Джонсон отримвував інформацію і з офіційних, засекречених звітів від різних державних органів, але вони не суперечили тому, що говорили його одновірці, які приїжджали з України.

Тому, як каже Мур, свідчення українських християн, мають велике значення для боротьби з російською пропагандою та у боротьбі за уми, серця та військову підтримку американців.

"Зустріч з пастором з передової, коли він доносить не лише думки своєї пастви, але і слова солдатів з лінії фронту, які дякують американцям за зброю, змінюють настрої та позиції", – переконаний він.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG