Спеціальні потреби

Як зміниться позиція Ірану щодо Росії після смерті президента Раїсі, аналізують експерти


Жінка фотографує плакат, на якому зображено загиблого в аварії гелікоптера президента Ірану Ебрагіма Раїсі й вбитого іранського командувача Касема Сулеймані під час церемонії оплакування у Тегерані, 20 травня 2024 року. (Фото: ATTA KENARE / AFP)
Жінка фотографує плакат, на якому зображено загиблого в аварії гелікоптера президента Ірану Ебрагіма Раїсі й вбитого іранського командувача Касема Сулеймані під час церемонії оплакування у Тегерані, 20 травня 2024 року. (Фото: ATTA KENARE / AFP)

Загибель президента Ірану Ебрагіма Раїсі стала несподіванкою, однак, вона навряд чи суттєво змінить політичну динаміку в країні, вважають експерти.Це також стосується й постачання Іраном зброї Росії на підтримку війни проти України. При цьому оглядачі прогнозують посилення політичного суперництва всередині Ірану.

Те, що ми бачимо за останні два роки... української війни – це велике, велике зміцнення відносин між Росією та Іраном. І це не зміниться
Сіма Шайн

“Я не бачу шансів на великі зміни”, - зазначила в інтерв’ю Голосу Америки Сіма Шайн, яка очолює програму з питань Ірану в ізраїльському Інституті досліджень національної безпеки.

Вона вважає, що поглиблення відносин між Іраном, Росією, Китаєм та Північною Кореєю продовжиться і в майбутньому.

“Я бачу рішення, яке було ухвалене кілька років тому, і яке дуже рішуче пропагував Раїсі, і, ймовірно, так само буде з наступним [президентом]. І це політика відмежування від Заходу та Європи, покладання всіх надій та активів на процвітання відносин між Іраном, Росією, Китаєм і Північною Кореєю”, - сказала Шайн у розмові з кореспондентом Голосу Америки Майклом Ліпіном.

“Те, що ми бачимо за останні два роки... української війни – це велике, велике зміцнення відносин між Росією та Іраном. І це не зміниться”, - додала вона.

Подібної думки дотримується й старший науковий співробітник Атлантичної ради Джонатан Панікоф, який вважає, що смерть Раїсі не спричинить вакууму влади в Ірані.

“Загибель президента Ірану Ебрагіма Раїсі внаслідок аварії гелікоптера в неділю, можливо, шокувала Близький Схід і світ загалом, але навряд чи вона змінить стратегічний напрямок Ірану у внутрішній чи зовнішній політиці”, - зазначає Панікоф у своєму коментарі.

“Поки Раїсі був президентом, його владу обмежував верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, якому належить повна влада в Ісламській Республіці”, - додає він.

На думку експерта, іранський режим допустить до участі у виборах лише перевірених і лояльних кандидатів, виключивши будь-яких кандидатів-реформаторів.

Відтак, підсумовує Панікоф, “цілком ймовірно, що той, хто змінить Раїсі на посаді президента, буде людиною подібного профілю: походитиме зсередини режиму, матиме релігійні регалії та буде ультраконсерватором”.

Видання Financial Times зазначає, що смерть Раїсі може посилити політичне суперництво у консервативних політично-релігійних колах країни.

“Прихильники жорсткої лінії, ймовірно, шукатимуть кандидата, здатного врівноважити їхню фракцію на тлі нещодавньої політичної напруженості”, — цитує видання Мохаммада-Алі Абтахі, колишнього віцепрезидента Ірану, який має реформаторські погляди.

“Жодних значних криз не очікується до президентських виборів, які, як очікується, пройдуть за форматом, подібним до попередніх”, - каже він.

Як повідомляв раніше Голос Америки, на попередніх виборах, де після дискваліфікації кандидатів-конкурентів виграв Раїсі, протеже аятоли Алі Хаменеї, було зареєстровано рекордно низьку явку виборців.

FT зазначає, що майбутній президент може походити з кіл, близьких до Революційної гвардії, також відомої як Корпус вартових ісламської революції, домінування якої в державних справах посилилося після обрання Раїсі президентом у 2021 році.

“Ми не повинні дивуватися, якщо наступний президент буде військовим або матиме військове минуле”, — сказав Саїд Лейлаз, аналітик-реформіст, якого цитує Financial Times.

“Смерть Раїсі може стати поворотним моментом у політиці Ірану та підштовхнути країну до нової фази, коли політика стане жорсткішою”, - вважає експерт.

Як повідомляв Голос Америки, 19 травня в Ірані зазнав аварії гелікоптер, на борту якого перебували президентом Ірану Ебрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни та інші посадовці. 20 травня державні ЗМІ Ірану підтвердили смерть президента Ірану.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG