Спеціальні потреби

НАТО не планує найближчим часом запрошувати Україну до Альянсу, каже посолка США


Ілюстративне фото. Демонстрація під час зустрічі міністрів оборони НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 16 березня 2022. AP Photo/Sylvain Plazy
Ілюстративне фото. Демонстрація під час зустрічі міністрів оборони НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 16 березня 2022. AP Photo/Sylvain Plazy

Партнери України по НАТО не планують найближчим часом запрошувати Київ приєднатись до Альянсу. Про це напередодні засідання міністрів оборони країн блоку в Брюсселі повідомила глава місії США при НАТО Джуліан Сміт.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливість надання Україні офіційного запрошення на вступ до НАТО, за її словами, позиція партнерів, і, зокрема США, залишається незмінною.

"Я думаю, що позиція НАТО щодо цього є дуже чіткою. Про це ми заявляли цього літа на 75-му ювілейному саміті, що Україна йде незворотним шляхом до членства, а також про те, що Україна стане членом Альянсу. Ми зараз не на тому етапі, коли Альянс говорить про надання запрошення в короткостроковій перспективі. Але, як завжди, ми продовжимо розмови з нашими друзями в Україні про те, якими шляхами вони можуть просуватися до Альянсу", – сказала Сміт.

Напередодні міністерської зустрічі НАТО у Брюсселі 17-18 жовтня президент України Володимир Зеленський зазначив, що першим пунктом плану перемоги України у війні проти Росії є запрошення України до НАТО, що може стати "справді фундаментальним" для миру.

Другим з п'яти пунктів плану миру є скасування партнерами обмежень на застосування західної далекобійної зброї на території Росії. Київ заявляє про необхідність для перемоги виводити з ладу російські обʼєкти воєнної інфраструктури – і надання Україні Заходом відповідних далекобійних ракет, дронів та інших засобів ураження.

На брифінгу Сміт відповіла журналістам, що позиція США щодо надання Україні дозволу на далекобійні удари по території Росі не змінилася: "У мене немає новин, які я могла б повідомити щодо змін у політиці США. Я бачу, що ми на тому ж місці, де були. Тобто надаємо всю необхідну допомогу Україні для захисту своєї території. І українці станом на сьогодні дуже ефективно використовують зброю. Зокрема, в Криму та багатьох інших місцях в Україні".

Щодо очікувань від міністерської зустрічі, Сміт сказала, що партнери України по НАТО планують надати ЗСУ більше озброєння: "Союзники, без сумніву, прагнутимуть зробити додаткові внески. Я відчуваю... що ця єдність залишається міцною. Я не маю відчуття, що хтось відводить погляд або каже, що вони не можуть зробити більше. І тому я гадаю, що після цього засідання міністрів оборони ми отримаємо певний додатковий внесок відповідно до того, чого українці прагнуть".

Вона пояснила, що українська сторона просить про додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерії, боєприпаси та бронетехніку.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG