Спеціальні потреби

Ймовірність пошкодження культурних споруд в Україні - понад 20%, вища за лікарні чи інші будівлі, каже Смітсонівський музей США 


Будинок культури у затопленій Новій Каховці після прориву дамби. Херсонська область, 6 червня 2023 року. Фото: Alexey Konovalov/TASS/via REUTERS
Будинок культури у затопленій Новій Каховці після прориву дамби. Херсонська область, 6 червня 2023 року. Фото: Alexey Konovalov/TASS/via REUTERS

Українські споруди культурного значення є цілями російських обстрілів частіше, ніж решта будівель цивільної інфраструктури. Це може бути доказом того, що росіяни навмисне обстрілюють культурні об’єкти. Це виявив Смітсонівський музей США, який разом з партнерами відстежує знищення пам’яток культурної спадщини в Україні.

Про це Голосу Америки розповіла Кетрін Гансен, очільниця дослідницької програми Ініціатива культурного порятунку, стипендіатка Смітсонівського Інституту.

"Наша дослідницька група вивчала пошкодження будівель у Донецькій області. Ми порівнювали 61 543 будівлі, щоб оцінити, наскільки пропорційно були пошкоджені цивільні будівлі. Ми виявили, що ймовірність пошкодження культурних будівель становить понад 20%, тоді як ймовірність пошкодження будь-яких інших цивільних будівель, включаючи лікарні, є приблизно 13–14%. Цей висновок дає нам змогу з певною часткою впевненості вважати, що культурні будівлі в цьому регіоні були навмисне обстріляні", - зазначила представниця Всесвітньовідомого музейного центру Смітсонівський Інститут (Smithsonian).

Смітсонівський інститут за допомогою супутникового зондування та знімків досліджує стан українських бібліотек, архівів, деяких видавництв, друкарень та інших об’єктів, які належать до культурної спадщини.

За їхніми даними, від початку вторгнення до травня цього року в Україні внаслідок воєнних дій було "потенційно пошкоджено" до 143 об’єктів, визначених як бібліотеки або архіви. З них було підтверджено руйнування 53 бібліотек.

"У нас є низка звітів щодо стану цих бібліотек, у яких детально описані збитки, завдані цим 53 бібліотекам. Ми тісно співпрацюємо з нашими колегами з Лабораторії моніторингу української культурної спадщини (НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab), вони систематично документують ці пошкодження шляхом обстеження на місцях", - зазначила Гансен.

За словами Кетрін Гансен, зараз дослідники Смітсонівського Інституту працюють над документацією щодо обстрілу харківської типографії “Фактор-Друк”.

Як повідомляв Голос Америки, американські музейники за допомогою технологій НАСА допомагають Україні збирати документи, які зможуть послужити доказами воєнних злочинів у майбутніх судових процесах.

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG