Спеціальні потреби

Соцмережа X Ілона Маска позивається до рекламодавців через "бойкот" платформи


Архівне фото. Ілон Маск
Архівне фото. Ілон Маск

Компанія X Ілона Маска, яка володіє однойменною соціальною мережею, у вівторок подала до суду на низку великих рекламодавців, звинувативши їх у незаконній змові з метою бойкоту платформи.

Серед відповідачів – Всесвітня федерація рекламодавців (World Federation of Advertisers, WFA) та кілька великих компаній, включаючи Unilever, Mars, Orsted та CVS Health.

У позові йдеться, що компанії, діючи в межах ініціативи під назвою Всесвітня федерація рекламодавців (Global Alliance for Responsible Media, GARM), колективно утримали "мільярди доларів доходу від реклами" від соціальної мережі. У позові, поданому у федеральному суді Техасу, стверджується, що компанії, "стурбовані тим, що Twitter [колишня назва X] може відхилитися від певних стандартів безпеки, встановлених GARM для реклами в соціальних мережах, змовники колективно діяли, щоб змусити Twitter дотримуватися цих стандартів за допомогою бойкоту".

Ініціативу GARM, проти якої також було подано позов, було запущено у 2019 році, щоб, як зазначено на сайті WFA, "допомогти галузі вирішити проблему незаконного чи шкідливого контенту на цифрових медіаплатформах та його монетизації через рекламу".

"Ми два роки пробували мир, тепер – війна", – заявив Ілон Маск, який придбав соціальну мережу в 2022 році, після чого піддав її значному ребрендингу. Він порекомендував наслідувати його приклад і подати позов "будь-якій компанії, яка систематично бойкотується рекламодавцями".

Генеральна директорка X Лінда Яккаріно у відкритому листі послалася на доповідь Юридичного комітету Палати представників, наголосивши, що розслідування комітету "виявило докази незаконного бойкоту проти багатьох компаній, включаючи X".

"У звіті сказано: "Докази, отримані Комітетом, показують, що GARM та його члени безпосередньо організовували бойкоти та використовували інші непрямі прийоми проти неугодних платформ, творців контенту та новинних організацій у спробі демонетизувати і, по суті, обмежити певні можливості вибору для споживачів", - написала Яккаріно, заявивши, що "люди страждають, коли підривається ринок ідей і деякі точки зору не монетизуються в порівнянні з іншими в рамках незаконного бойкоту".

У листі гендиректорка X також наголосила, що керівництво соціальної мережі виконувало запити компаній на впровадження нових інструментів для кращого контролю з боку рекламодавців. "Ми довели, що наша платформа надає рекламодавцям спосіб показати свої бренди та охопити свою цільову аудиторію безпечно, ефективно та результативно", – сказала Яккаріно.

Reuters нагадує, що доходи від реклами в X скоротилися після того, як Ілон Маск придбав компанію у 2022 році. Деякі рекламодавці побоювалися витрат на рекламу при Маскові в тому числі через побоювання, що їхні бренди з'являтимуться поряд із шкідливим контентом, який би видаляли попередні власники соцмережі.

Крістін Бартоломью, антимонопольна експертка і професорка юридичної школи Університету Баффало, сказала Reuters, що Х має показати, що існувала фактична угода про бойкот, до якої приєднався кожен рекламодавець. І навіть якщо справа буде успішною, X не зможе змусити компанії витрачати доходи від реклами на платформі

Справу було подано в Північному окрузі Техасу і передано окружному судді США Ріду О'Коннору. Округ став улюбленим місцем для консерваторів, які намагаються блокувати політику адміністрації Байдена, додає агенція.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG