Спеціальні потреби

США можуть вже незабаром схвалити продаж Ізраїлю 50 винищувачів F-15 на суму понад $18 млрд - CNN


Архівне фото: F-15 ізраїльської авіації, 2023 рік
Архівне фото: F-15 ізраїльської авіації, 2023 рік

Адміністрація Байдена вже незабаром може схвалити продаж 50 винищувачів F-15 американського виробництва Ізраїлю на суму понад 18 мільярдів доларів, повідомляє CNN з посиланням на трьох осіб, знайомих із цим питанням.

Ця угода стане найбільшим продажем військової техніки США Ізраїлю відтоді, як країна вступила у війну з ХАМАСом 7 жовтня 2023 року. Разом з тим очікується, що адміністрація незабаром повідомить Конгрес про продаж Ізраїлю комплектів високоточних боєприпасів, повідомляють джерела CNN.

Продаж літаків, ймовірно, викличе гострі дебати в Конгресі, особливо серед членів партії президента. Увага до продажу американської зброї Ізраїлю в останні місяці зросла на тлі закликів законодавців-демократів обмежити військову допомогу Ізраїлю, доки він не дозволить надати більше гуманітарної допомоги Газі та не зробить більше для захисту цивільних осіб.

Пришвидшення доставки літаків було одним із головних запитів міністра оборони Ізраїлю Йоава Галланта, який минулого тижня відвідав Вашингтон і провів переговори з офіційними особами США, включаючи радника з національної безпеки Джейка Саллівана та міністра оборони Ллойда Остіна, повідомляє агенція Reuters з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Сума продажу F-15 - $18 млрд - є достатньо великою, тому вимагає повідомлення Конгресу. Адміністрація вже неофіційно повідомила комітети із закордонних справ Палати представників і Сенату про продаж F-15 наприкінці січня, повідомляє CNN з посиланням на два джерела, знайомі з ситуацією.

Неофіційне повідомлення дає законодавцям і співробітникам Конгресу час ознайомитися з деталями до того, як Державний департамент надішле офіційне повідомлення всім законодавцям.

Якщо не буде заперечень, Державний департамент надішле офіційне повідомлення всім законодавцям, які матимуть 30 днів, щоб погодити або заблокувати продаж шляхом спільної резолюції, яка має бути прийнята обома палатами. Конгрес ніколи не блокував пропонований продаж зброї за допомогою такої резолюції.

На відміну від високоточних боєприпасів, нові F-15 доведеться виробляти з нуля. Офіційний представник США заявив, що уряд не планує прискорювати доставку літаків Ізраїлю. Тому, у разі схвалення, вони не надійдуть до Ізраїлю щонайменше п’ять років.

Окрім 50 літаків пакет включає двигуни, гармати, радари та навігаційні системи для реактивних літаків, повідомили джерела CNN три джерела. Пакет передбачає підтримку будівництва та підрядників, а також матеріально-технічну інфраструктуру для навчання, підтримки та технічного обслуговування флоту, а також оновлення поточного парку літаків F-15 Ізраїлю.

"Ми не можемо підтвердити потенційні чи очікувані поставки зброї США до того, як про них буде офіційно повідомлено Конгрес", - сказав представник Державного департаменту США.

Посольство Ізраїлю у Вашингтоні не відповіло на запит CNN прокоментувати інформацію про продажі.

Сполучені Штати підтримують безпеку Ізраїлю, заявив у понеділок речник Державного департаменту Метью Міллер.

"Ізраїль оточений організаціями, які присягнули його знищити, не тільки ХАМАС, але й Іран і проксі-групи, які Іран спонсорує, серед них «Хезболла», яка неодноразово говорила про бажання знищити Ізраїль. Ми вважаємо, що Ізраїль має повне право захищатися від цих противників", — сказав Міллер на брифінгу лдя преси.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG