Спеціальні потреби

США нададуть Україні додаткову систему Patriot, яка може опинитися на передовій "за кілька днів", пише NYT


Президент України Володимир Зеленський на фоні ЗРК Patriot на військовому полігоні у Мекленбурзі-Передній Померанії, Німеччина, 11 червня 2024. Фото: Jens Büttner / AFP
Президент України Володимир Зеленський на фоні ЗРК Patriot на військовому полігоні у Мекленбурзі-Передній Померанії, Німеччина, 11 червня 2024. Фото: Jens Büttner / AFP

Сполучені Штати нададуть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot, після того як президент США Джо Байден ухвалив відповідне рішення минулого тижня.

Про це повідомило видання The New York Times з посиланням на двох неназваних американських посадовців.

Ця система Patriot стане другою, яку США надають Україні, і надійде з Польщі. Вона може бути розгорнута на передовій вже у наступні декілька днів, залежно від обслуговування та модифікацій, які вона потребуватиме, пише газета. США також надали Україні неназвану кількість ракет до цього комплексу.

Повідомлення про надання цієї батареї з’явилися напередодні зустрічі Контактної групи з питань оборони України, яка має пройти у Брюсселі 13 червня під головуванням міністра оборони США Ллойда Остіна в рамках ширшої зустрічі міністрів оборони країн НАТО.

Рішення США про надання Україні другої системи Patriot з власних арсеналів також було прийнято на тлі численних закликів українських посадовців посилити протиповітряну оборону України, зокрема на тлі поновлення наступу росіян у Харківській області з використанням ними великої кількості керованих авіаційних бомб та численних ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі країни.

Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україні потрібні 2 системи Patriot лише для захисту Харкова.

Виступаючи на відкритті конференції з відновлення України в Берліні 11 червня, канцлер Німеччини Олаф Шольц також оголосив про надання Німеччиною Україні додаткової системи Patriot та ракет до неї з власних арсеналів.

Він також закликав інші країни приєднатися до німецької ініціативи з посилення ППО України. Враховуючи нові системи, обіцяні Німеччиною та США, Україна загалом матиме 4 батареї Patriot.

За даними The New York Times, американська система, яка надійде в Україну, захищала американські війська, які перебувають на ротації в Польщі і які наразі повертаються до Сполучених Штатів.

Системи Patriot є доволі дефіцитними, й Пентагон не розголошує їхню точну кількість, розгорнутих військами США. Втім, додає видання, один високопосадовець відомства зазначив, що загалом армія США розгорнула 14 систем по всьому світу.

Відтак, рішення про те, яку саме з американських систем передати українцям, ретельно обговорювалося адміністрацією Байдена.

Не ставлячи під сумнів необхідність надання українцям додаткової системи, посадовці воліли не ставити під загрозу боєготовність самих США й союзників та зважували логістичні складності доправлення Patriot в Україну з віддалених територій.

Система Patriot складається з восьми пускових установок, встановлених на вантажних причепах, наземного радара, станції управління та електрогенератора. Пускові установки можуть нести по чотири ракети-перехоплювачі, зазначає видання DefenseNews.

Натомість за іншими даними, які надає компанія-виробник систем Raytheon, зараз ці технології стоять на озброєнні у 19 країнах світу, включно зі США. У квітні видання DefenseNews зазначало із посиланням на Тома Лаліберті, президента відділу систем наземної та протиповітряної оборони Raytheon, що по всьому світу є понад 250 пускових установок Patriot, з яких США належать 85-90, а решта розподілена між іншими 18 країнами-замовниками.

"Система постійно вдосконалювалася на основі відгуків, які ми отримуємо від 19 країн, які використовують Patriot", — сказав Лаліберті.

Попри те, що Пентагон зараз працює над розробкою наступної системи ППО, яка згодом замінить Patriot, успішне використання системи в Україні суттєво збільшило увагу до неї з боку старих та потенційних нових клієнтів з усього світу, зокрема в Європі.

"Patriot виявився дуже надійною системою, – сказав Бен Годжес, генерал і колишній командувач силами армії США в Європі, якого цитує DefenseNews. – Українці дуже швидко навчилися ним управляти, і що ще більше вражає, вони дуже швидко навчилися використовувати його з великим ефектом".

"Країни набагато більш сприйнятливі до [повітряної] загрози", – додав він.

Як зауважує The New York Times, Patriot є найдорожчою системою озброєння, яку США надали Україні, адже її загальна вартість становить близько 1,1 мільярда доларів, з яких 400 мільйонів коштує сама батарея та 690 мільйонів доларів – ракети до неї.

Що стосується ракет, DefenseNews зауважує, що так званий PAC-3 Missile Segment Enhancement зараз є найкращим варіантом ракети, яку може використовувати Patriot.

Цю ракету виготовляє компанія Lockheed Martin, яка збирала 350 ракет на рік станом на 2018 рік. У планах було збільшення виробництва до 500 ракет на рік. Втім після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, армія США профінансувала збільшення виробництва до 550 ракет на рік. У грудні 2023 року компанія заявила, що досягла показника виробництва у 500 ракет на рік, й планує будувати 650 до 2027 року.

Інші компанії, які виробляють компоненти для Patriot, також повідомляють про збільшення виробничих потужностей та підвищений інтерес з боку потенційних замовників.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG