Спеціальні потреби

США чи НАТО. Хто координуватиме допомогу союзників Україні?


НАТО відіграватиме більшу роль в координації безпекової допомоги Україні
НАТО відіграватиме більшу роль в координації безпекової допомоги Україні

НАТО узгодило новий план із координації військової допомоги Україні. Згідно з планом, альянс створює нове командування у Вісбадені, що в Німеччині, яке допоможе координувати та планувати допомогу Україні, навчання та ремонт військового обладнання, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Союзники домовились розпочати ініціативу НАТО з безпекової допомоги та навчання з командуванням в Німеччині, логістичними центрами на сході Альянсу і штатом в близько 600 службовців, – сказав Столтенберг на підсумковій конференції саміту 11 липня. – НАТО координуватиме навчання українських сил на об'єктах в країнах-союзницях, плануватиме і координуватиме надання пожертв, управління та передачу і ремонт обладнання та надаватиме підтримку довгостроковому розвиткові українських сил".

План НАТО діятиме поряд з форматом "Рамштайн" і зосередиться на координації надання допомоги в короткостроковому періоді, в той час, як Група з координації оборонної допомоги за керівництва США опікуватиметься модернізацією та зміцненням ЗСУ у довгостроковий час, пояснили в Пентагоні.

"Пентагон продовжить керувати [Групою з координації оборонної підтримки України] та підтримувати роботу з модернізації та зміцнення сил на довгострокову перспективу", – сказав журналістам речник Пентагону Пет Райдер.

Він підкреслив, що формат "Рамштайн" об'єднує 50 країн, в той час, що більше ніж 32 країни НАТО. В рамках "Рамштайну" союзники надали понад 100 мільярдів доларів допомоги України

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом в інтерв'ю журналістці Українській службі Голосу Америки Тетяні Ворожко сказав, що Швеція вітає помітнішу роль НАТО в координації підтримки з боку НАТО Україні.

"Отже, це результат дискусій тут, у Вашингтоні, оскільки НАТО має кращі можливості для забезпечення координації, ніж більш спорадична манера, в якій ми досі діяли під час російської агресії проти України", – вказав Білльстрьом.

Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейд в коментарі Ворожко наголосив на тому, що цей план підтримує також і Норвегія. Ейд, зокрема, вважає, що така координація дозволить уникнути дублювань і забезпечить чіткішу звітність.

"Ми вважаємо, що це дуже хороше рішення, – каже очільник норвезької дипломатії, – тому що всі союзники по НАТО прагнули підтримати Україну, але, звичайно, на різних рівнях. І від цього ми отримуємо більше ясності, кращу координацію, забезпечення того, щоб Україна більшою мірою отримувала те, що їй дійсно потрібно. Щоб були більш точні пожертви, не було дублювань. Це також дозволить вести більш точну звітність, тому що сьогодні виникла певна плутанина з тим, що було безоплатною передачею, а що позиками тощо".

Ейд висловив сподівання, що координація на рівні НАТО допоможе Україні мати більш реалістичне уявлення "того, що вони насправді можуть отримати", а союзникам допоможе "активізуватися і переконатися, що вони дійсно дають те, що можуть, щоб досягти спільної мети, яку ми поділяємо з українцями, і яка полягає в тому, що Україна, а не Путін, має перемогли в цій війні".

А от колишній представник США у НАТО Курт Волкер вважає, що рішення про координацію допомоги через НАТО не є істотною зміною. Він в коментарі Ворожко сказав, що координація допомоги Альянсом більше наголосить на ролі союзників у підтримці України. Це також важливий сигнал для американців, щодо "розподілу тягаря" підтримки України.

"Коли говорити про розподіл тягаря, важливо, щоб США бачили, що це дії Альянсу, багато союзників беруть участь. Хоча так вже є, тепер це виглядає краще, на мою думку. Це діяльність НАТО і це вже відбувається. Це не є істотною зміною", – вважає аналітик.

Страховка від зміни політики?

Більшу роль в координації НАТО допомоги Україні називають зусиллями захисту від зміни адміністрації США. Однак, це навряд чи становить справжній захист, зауважує Associated Press.

Новинна агенція вказує, що новий президент США матиме достатньо повноважень, щоб зупинити допомогу Україні, або вивести США із координаційної групи.

А от професорка університету Дж. Вашингтона Емі Остін Голмс вважає, що координація допомоги у форматі НАТО допоможе зберегти послідовність політики, навіть якщо в країнах-членах Альянсу зміниться влада7

"Якщо в Сполучених Штатах або в Європі відбудуться політичні зміни, якщо до влади прийдуть популістські, праворадикальні партії, чи крайні ліві, які більш критично ставляться до НАТО, або як у випадку Угорщини, чи Туреччини — лідери, які підтримують дуже теплі відносини з Путіним, то НАТО в цілому зможе дотримуватися послідовної політики, на яку не так сильно впливатимуть внутрішні політичні коливання різних членів альянсу", - каже Голмс в коментарі Марії Ульяновській з Голосу Америки.

Незалежно від результатів виборів у США, Європа має відігравати більшу роль в допомозі Україні, каже Білльстрьом.

"Швеція абсолютно готова це зробити. І ми повинні зробити це, незалежно від результату американських виборів, тому що війна в Україні є також безпековим викликом для Європи", – каже посадовець.

"Ці речі йдуть рука в руку, але вони не мають нічого спільного з адміністрацією, яка збирається керувати цією країною після виборів у США в листопаді. Ми це маємо робити за будь-яких умов", – додає посадовець.

До роботи над статтею долучились Марія Ульяновська, Оксана Бедратенко.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG