Спеціальні потреби

Мінфін США на сесії МВФ та Світового банку прагне згуртувати союзників для допомоги Україні і посилити тиск на Росію 


Пункт обміну валют у Москві, 7 квітня 2023 року. REUTERS/Maxim Shemetov
Пункт обміну валют у Москві, 7 квітня 2023 року. REUTERS/Maxim Shemetov

Уряд США цього тижня намагатиметься згуртувати союзників, щоб посилити економічний тиск на Росію через її вторгнення в Україну, а також зміцнити підтримку Києва. Про це, згідно з уривками промови, отриманими Reuters, говоритиме заступник міністра фінансів США Джей Шамбо в Інституті Брукінґса на тлі щорічних весняних зборів Міжнародного Валютного фонду та Світового банку.

Шамбо, який разом із міністеркою фінансів США Джанет Єллен відвідав Київ у лютому цього року, має намір нагадати, що Сполучені Штати надали Україні протягом минулого року майже 50 мільярдів доларів допомоги, включаючи понад 23 мільярди доларів бюджетної підтримки, і продовжуватимуть підтримувати країну "стільки, скільки буде потрібно".

"Дивлячись у майбутнє, Україна потребуватиме підтримки з боку широкого кола донорів під час її відновлення та відбудови. Як міжнародна спільнота, ми можемо об’єднатися навколо задоволення найбільш нагальних і конкретних потреб - важливих сфер, які можуть допомогти Україні відновити її економіку та повернути додому вимушених переселенців, якщо дозволять умови", – йтиметься у його зверненні.

Міністерство фінансів США також планує зосередитись на застосуванні санкцій, спрямованих на те, щоб позбавити президента Росії Володимира Путіна "доходів, технологій і ресурсів, необхідних йому для підживлення цього незаконного вторгнення".

Шамбо підкреслить, що західні санкції, ембарго та обмеження цін на російську нафту призвели до рекордного дефіциту Москви, а її доходи від нафти та газу впали майже вдвічі порівняно з роком раніше.

Раніше Голос Америки повідомляв, що українська делегація у Вашингтоні на чолі з головою Національного банку України Андрієм Пишним матиме зустрічі з керівництвом МВФ, Світового банку, ЄБРР, Міністерства фінансів США, Європейського центрального банку, керівниками європейських центробанків.

Якщо війна завершиться до середини 2024 року, потреба України у зовнішньому фінансуванні складатиме 115 мільярдів доларів, заявив посадовець МВФ Гевін Грей. Однак, якщо війна триватиме до кінця 2025 року - потреба зросте до 140 мільярдів доларів. При цьому Світовий банк перед засіданням збільшив оцінку витрат на відбудову України до 411 мільярд доларів з 349, озвучених перед цим.

У статті використано матеріали Reuters

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG