Спеціальні потреби

США хочуть конфіскувати яхту за 300$ млн, пов'язану з підсанкційним російським олігархом Керімовим


Яхта Amadea, архівне фото. REUTERS/Marco Garcia/File Photo
Яхта Amadea, архівне фото. REUTERS/Marco Garcia/File Photo

Сполучені Штати вимагають конфіскації яхти вартістю 300 мільйонів доларів, пов'язаній із російським олігархом-мільярдером Сулейманом Керімовим, який перебуває під санкціями США, а кошти від її продажу, ймовірно, передадуть Україні, повідомляє Reuters.

Влада Фіджі конфіскувала 106-метрову яхту Amadea згідно з ордером США в травні 2022 року, коли Вашингтон посилив застосування санкцій проти людей, близьких до президента Росії Путіна, за війну в Україні.

Нині влада подала офіційну скаргу до федерального суду в Мангеттені. Це починає потенційно тривалий судовий процес, у якому Сполучені Штати вимагатимуть права власності на яхту, яка пришвартована в Сан-Дієго, а потім, ймовірно, продадуть її з аукціону та передадуть кошти Україні.

Статки Керімова та його родини журнал Forbes оцінює у 10,7 мільярда доларів. Значну частину своїх статків він накопичив завдяки частці в російському золотовидобувній компанії "Полюс". У 2014 і 2018 роках Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Керімова у відповідь на дії Росії в Сирії та Україні. Ці санкції забороняли Керімову доступ до фінансової системи США. У травні 2023 року США наклали й санкції на "Полюс".

У скарзі, поданій у понеділок, Міністерство юстиції США стверджує, що Керімов купив яхту Amadea у 2021 році, а потім порушив санкції США, здійснивши понад 1 мільйон доларів у вигляді виплат на обслуговування через фінансові установи США.

Власники яхти матимуть можливість оскаржити це в суді.

Юристи офіційного власника Amadea, компанії Millemarin Investments, минулого року заявили суду Фіджі, що яхта належить не Керімову, а колишньому керівнику "Роснафти" Едуарду Худайнатову, російському олігарху, проти якого не було застосовано санкції.

Ім'я Худайнатова не вказано в поданій у понеділок скарзі.

Прокуратура США заявила, що 14 вересня 2021 року транзакція щодо передачі права власності на Amadea від Millemarin до новозареєстрованої компанії Errigan Marine мала на меті створити враження, що власником яхти є Євген Кохман, президент яхтового брокера Imperial Yachts, що потрапив під санкції.

Прокурори заявили, що Кохман насправді був лише підставною особою. Речник Худайнатова заявив в понеділок, що судно було "незаконно захоплено" Міністерством юстиції США.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG